България се съгласи на увеличение в цената на газта с 40%
България се съгласи на увеличение в цената на газта с 40% / netinfo

Управляващата коалиция в България се съгласи на ново споразумение с “Газпром”, според което ще се повиши цената на газта, която плаща в момента държавният монополист “Булгаргаз”, между 40 и 45 процента до 2012 година, съобщиха източници.

Според източника сделката, която ще важи до 2030, “Газпром” ще преустанови практиката да плаща за преноса на газ през България като продава на София на цени, далеч по-ниски от пазарната стойност. В изявление българското правителство съобщи, че сделката ще бъде подписана днес. Не се посочват други подробности. “Това ще доведе до увеличение с около 20% на цената на газта за “Булгаргаз” до втората четвърт на следващата година”, твърди източникът, запознат с преговорите.

“Цената ще продължи да расте и до 2011 или 2012 ще бъде с около 40% до 45% повече от настоящата цена, която плаща “Булгаргаз”, казва още той. Новото споразумение слага край на преговорите, започнали през януари, когато “Газпром”, единственият доставчик на суровината за България, поиска балканската държава да промени договора, изтичащ през 2010, тъй като според руската фирма той е станал неизгоден. Сделката породи опасения в България и съседните държави, които зависят от мрежата си за получаване на руски газ, след като “Газпром” временно прекрати доставките за Украйна по-рано тази година заради спор във връзка с цените.

“Газпром” искаше да спре да плаща за транзита като продава на България съответно количество газ за около 83 долара на хиляда куб. м., което е доста под пазарната цена. В момента София плаща 257 долара за хиляда куб. м. За сравнение пазарната цена е 280 долара за същото количество. Правителството отказа да даде подробности за новото споразумение, цитирайки поверителността на договора. България консумира 3 млрд. куб. м. природен газ всяка година. Почти половината от него идва от договора за транзит.