/ БГНЕС
България, като член на Европейския съюз (ЕС), стриктно спазва основите цели и приоритети на Европейския съюз в енергийния сектор, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на осмата енергийна конференция, посветена на перспективите пред развитието на сектора в региона на Югоизточна Европа.
 
За цената на тока: Бизнесът и НЕК - в схватка

По думите й най-важните приоритети са функциониращ енергиен пазар, гарантиране на енергийната сигурност, насърчаване на мерките за енергийна ефективност, както и плавен преход към декарбонизирана икономика.
 
Енергийният министър посочи, че Европа е поставила законова база в най-амбициозния законодателен пакет в областта на енергетиката "Чиста енергия за всички европейци".
 
Работодателите категорично срещу претенциите на производителите на ток от ВЕИ

Петкова допълни, че голяма част от инициативите в този законодателен пакет са станали факт в рамките на българското европредседателство. Тогава успешно са приключили преговорите за промените на директивите за възобновяемите енергийни източници, за енергийната ефективност, както няколко регламента.
 
Според министъра на енергетиката, това са изключително важни документи, които оттук нататък през следващите години, ще дават визията и развитието на енергетиката в цяла Европа.
"Приоритетите на България в областта на енергетиката са тези, които задава нашето европейски семейство", изтъкна Теменужка Петкова.
БТА