Теменужка Петкова
Теменужка Петкова / БГНЕС
България ще се включи като акционер в изграждането на LNG-терминала в Александруполис
99799
България ще се включи като акционер в изграждането на LNG-терминала в Александруполис
  • България ще се включи като акционер в изграждането на LNG-терминала в Александруполис
Само с гласовете на ГЕРБ на заседание на Комисията по енергетика в парламента бяха приети промени в енергийната стратегия, която предвижда България да се включи като акционер в изграждането на LNG-терминала на гръцкото пристанище в Александруполис. На този етап не е ясно при какви условия би се изградил участък от турски поток през българска територия, ако има такова решение, стана ясно по време на заседанието.
 
На заседание на енергийната комисия ресорният министър Теменужка Петкова изтъкна необходимостта от участие на "Булгартрангаз" с 20% акционерно участие в проект за газов терминал в Александруполис: "Смятам, че това е отлична възможност да може да се осигурят количества природен газ от други източници, различни източници, така че да можем да изпълним този стандарт, към който се придържаме, именно за доставка на природен газ от най-малко три различни източника".

В рамките на газовия хъб „Балкан” България ще изгради и газова борса
 
Жельо Бойчев от БСП каза: "От тези всички между системни връзки ми се струва, че много изостанахме. Всичко, което градим тук като стратегия, да запазим интереса на България, минава през това те да функционират".
 
От ДПС подкрепят участието на страната ни в изграждането на терминала, но Рамадан Аталай определи решението на управляващите като закъсняло.
 
Единственият присъстващ от Обединени патриоти Искрен Веселинов изрази резерви към предложените промени и отказа да ги подкрепи.