/ iStock/Getty Images
България е „дарила“ на Европейския съюз работна ръка на стойност 40 млрд. лв. Това каза за Радио „Фокус“ проф. Боян Дуранкев.

Разкриха мрежа за трудова експлоатация на българи във Франция

Той добави, че големите държави в съюза имат интерес от изсмукване на кадри от България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша. Проф. Дуранкев обясни, че е нужно засегнатите държави да потърсят компенсации от ЕС, който трябва да подходи наддържавнически и да осигури условия, които пазарно да задържат хората в собствените им страни.

С паспорт ще пътуваме във Великобритания през 2020 г.

„Това би означавало много повече инвестиции от европейските фондове точно към тези страни. Второ, да го кажем една 13 заплата или една 13 пенсия на всички, европейска пенсия, която да се дава на всички граждани, които работят в тези страни, веднъж годишно.

Безработицата у нас спадна до рекордно ниско ниво

И също така едно много по-добро изравняване на минимална работна заплата, постепенно на средните работни заплати. Няма нищо лошо в това да има обща европейска минимална заплата – този въпрос е поставян неведнъж“, обясни проф. Боян Дуранкев.

Социалният министър: 97 хил. пенсионери работят, за бизнеса са ценен ресурс

Той каза още, че България не успява да потърси съюзници и решение на проблемите. Според него в недалечно бъдеще ще бъдат засегнати бюджетите на страната, здравеопазването и пенсионния фонд.
Агенция "Фокус"