Бургас си партнира с Брюксел по проект за развитие на градовете
Бургас си партнира с Брюксел по проект за развитие на градовете / netinfo

Проектопредложение на община Бургас бе одобрено да продължи във втората фаза на проекта „Да обединим усилията си” по програмата за развитие на градовете URBACT II. Там градът ще си партнира с белгийската столица Брюксел, с френския град Лил , с полския Краков, с Флоренция, Италия и Айндховен, Холандия.

Предстои организирането на партньорска мрежа между шестте града, които заедно ще формулират локални планове за развитието на всеки от тях в съвременните условия на децентрализация на местната власт и ускорена урбанизация. Целта е да се набележат мерки за подобряване на административното обслужване, нивото на услугите и качеството на живот за гражданите.

URBACT II е една от програмите на Европейското териториално сътрудничество, които имат съществен принос за реализирането на европейската инициатива „Региони за икономическа промяна”. Насочена е към насърчаване на сътрудничеството между градовете и използване на най-добрите европейски практики при осигуряване на интегриран подход за устойчиво градско развитие.