БСП и ДПС май се разбраха за ранното пенсиониране?
БСП и ДПС май се разбраха за ранното пенсиониране? / снимка: БГНЕС

Хората, които имат необходимия трудов стаж, но им остава една година за пенсия, ще могат да се пенсионират по-рано, като за този период ще получават 85 на сто от пенсионното възнаграждение. Това е била последната договорка между БСП и ДПС в Постоянната парламентарна комисия по труд и социална политика.

На заседанието е присъствал и социалният министър Хасан Адемов. Това съобщи в Русе депутатът от БСП Екатерина Заякова. Промяната в Закона за пенсиониране трябва да бъде гласувана от парламента тази седмица.

ДПС и министър Адемов бяха против идеята на БСП за това хората да могат да се пенсионират 2 години по-рано. Причина за това е позицията на Европейската комисия, която заплаши страната ни със санкции, ако тази възможност бъде въведена.

След идване то си на власт БСП и ДПС стопираха пенсионната реформа на ГЕРБ. Пенсионната възраст бе замразена, като мъжете могат да се пенсионират на 63 години и осем месеца при 37 години и осем месеца стаж, а жените се пенсионират на 60 години и осем месеца и стаж от 34 години и осем месеца.

Други новини от Русе