Британски експерт: Има връзка между фракинга и сеизмичната дейност
Британски експерт: Има връзка между фракинга и сеизмичната дейност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Фракингът за шистов газ не бил по-опасен от други методи
51270
Фракингът за шистов газ не бил по-опасен от други методи
  • Фракингът за шистов газ не бил по-опасен от други методи

Технологията на проучване за залежи на шистов газ доказано причинява земетресение - това заяви на пресконференция Антъни Грейлинг, директор на департамента "Климатични промени и общини" във Великобритания. По думите му т.нар. „фракинг" не е по-опасен от други познати методи за проучвания и добив на залежи. Освен това технологията не създава значителни рискове за населението, смята британският експерт.

При проучванията за шистов газ във Великобритания се използват химикали, които заобикалят хората в ежедневния им живот и които със сигурност не са опасни, категоричен бе експертът Антъни Грейлинг. Той обаче призна, че технологията на т.нар. фракинг причинява земетресения в района

„Доказано е, че има връзка между хидроразрива и сеизмичната дейност. На мястото, където се сондира в Североизточна Англия, има няколко подземни разлома, но трусовете предизвикани от тази дейност, бяха много слаби. На повърхността на земята те биха останали незабелязани и не представляват опасност нито за сградите, нито хората. Освен това ние вярваме, че има възможност за смекчаване на тези сеизмични рискове", каза експертът.

Грейлинг посочи, че в неговата страна е задължително при напускане на площадката за проучване, тя да бъде оставена в добър вид. Затова технологията може да се пробва и в земеделски райони. „Част от изискванията за издаване на разрешителни за провеждане на строителни мероприятия на площадката са при напускането на площадката тя да бъде оставена или да бъде годна да бъде възстановена в първоначалния вид", каза той.

Грейлинг е у нас по покана на експерти от Българския енергиен форум. Те обаче отклоняваха всички въпроси, свързани с проучванията у нас, защото не искали да поставят госта си в неудобната ситуация да отговаря на питания, за които няма достатъчно информация. Самият експерт обаче призна, че различните региони не отговарят на едни и същи условия, следователно и опасностите са различни.