Борисов: Животът ме научи да бъда търпелив
Борисов: Животът ме научи да бъда търпелив / снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че неговото правителство е успяло да се справи с кризата в предишния управленски мандат на ГЕРБ. „Няколко години живяхме в най-тежка финансова криза, светът се тресеше от финансова разруха, успяхме да се справим с нея в предишния мандат, и когато тя отмина, България се "удави", заяви министър-председателят. Той присъства на откриването на бизнес форума „Да на българската икономика", съобщава БТА.

Последният месец в цитати от премиера Бойко Борисов

От 4 декември досега от фонда за гарантиране на влоговете са изплатени близо 3,6 млрд. лв. на над 100 000 вложители в КТБ, отчете Борисов.

Премиерът настоява, че който и да идва на власт, трябва да се сигурно, че страната ни има достъп до европейските фондове. „Експериментът от година и половина-две мина, пасивите ги знаете - спрени всички фондове, а две трети от всичко, което работи тук, е от европейски фондове", коментира Борисов. Той изрази надежда „този експеримент да не го допуснем отново" като нация. Който и да идва на власт, трябва поне да е сигурно, че фондовете ще работят, добави премиерът. Борисов заяви, че ниският капацитет и нарушенията, водят до спирането на еврофондовете. Но "в момента всички еврофондове работят прекрасно".

Министър-председателят отбеляза условията за работа на бизнеса у нас, които по думите му са най-добри в Европа като данъчна система. Той обаче посочи, че всички искат от държавата да даде пари - за снега, за свлачищата, за млякото, а приходи се формират само от данъците и митниците. "Десислава Танева от сутрин ме почва - да дотираме месото, да дотираме тютюна, да дотираме розата...и държавата налива, налива, налива", даде пример премиерът. По думите му, когато кабинетът бива пресиран по този начин, съсловните организации и синдикатите трябва да бъдат малко по-гласовити. Вариантите са два - или да вдигнем данъците, или държавата да бъде регулатор, коментира още Борисов.

Борисов зове българите да прекарат отпуските си у нас

Министър-председателят отбеляза също сложната по думите му обстановка на Балканите, в Европа и в света. Според него новата студена война е по-страшна и по-непредсказуема от предишната. Животът ме научи да бъда търпелив, каза Борисов и препоръча да изчакаме една година да видим какво ще се случи в Румъния. Конкретният повод е арестът на най-богатия бизнесмен заради финансирания от него нов политически проект през 2009 г. Напомня ли ви това на нещо, само преди няколко месеца в България колко политически формации бяха финансирани по този начин, попита премиерът.

По темата "свобода на медиите" Борисов отбеляза, че в България няма проблем в този смисъл - не се спират, не се забраняват, не се пресират. Медиите сами определят своята политика към групите и бизнеса, който ги подкрепя и се нападат и воюват помежду си, заяви Борисов. По думите му ако има някаква цензура, то не е защото правителството им казва, а защото те си я правят в зависимост от интересите.

Новият закон за обществените поръчки влиза в сила от догодина

Не искам да пропусна и самобичуването по темата "корупция",която се опитваме услужливо да я повдигаме всеки ден и се прави от недоволните от даден конкурс, заяви Борисов. По думите му в чужбина тази тема не се повдига и то е защото сме сред десетте страни с най-малко наложени корекции по еврофондовете. След като държавата е изградила такава мощна система за самоконтрол, защо трябва да се поддаваме на такива приказки, които отблъскват бизнеса, попита премиерът. Той отчете, че от 5000 германски фирми в България само две са имали проблем.

Източник: БТА