/ МС, пресцентър
Никога не сме стояли по-добре на газовата карта, както досега, посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова
Въпреки пандемията и трудностите „Балкански поток“ върви доста бързо. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на проверка на строителните дейности по интерконектора България - Гърция при селата Орлово и Мандра. С премиера беше и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Работата не е спряла, в срок сме. Строим на гръцка и българска територия. Тръбите са докарани и разнесени по трасетата. Машините са тук и заваряват. Другата седмица ще пристигнат още машини. Успяхме с много усилия да върнем България и имаме най-доброто разположение на газовата карта в Европа. Успяхме с много почтеност и откритост. На територията на България се съревноваваме от Гърция и Русия кой по-бързо ще направи газопровода", заяви премиерът. 

„Българите могат да са доволни“, добави той. По думите му това никога нямаше да стане без тези усилия. „Южен поток го забраниха и го спряха. Никой друг нямаше да може да го направи „Балкански поток“ и Европа е доволна. Коронавирусът малко забави нещата, но работим и всички са на работа. Удовлетворен съм от видяното“, допълни Борисов.  

"Много им е тъжно на опозицията. Ако не бяхме ние, нито един поток нямаше да стане, а сега те са приоритет на Европа. 42% по-ниска ще е цената на газа. Това ще остане в историята", заяви Борисов. 

Правим всичко, което зависи от нас", допълни енергийният министър и посочи, че на българска територия за пръв път се строи с тръби, дълги по 12 и 18 метра.

"Стриктно се спазва екологичното законодателство", каза министър Петкова.

По думите й никога не сме стояли по-добре на газовата карта, както досега. Министърът посочи, че спазването на правилата е изключително важно и допълни, че всички са на трасе, здрави са и работят с пълна сила.  

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция–България е от изключително значение за страната ни и за региона на Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен природен газ. Интерконекторът ще осигури възможност за свързване с други планирани газови проекти като терминала за втечнен газ при Александруполис, както и втечнен газ от Израел, Египет и други

 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 16 май 2020 г.