Борисов: В Европа само Берн има по-добър завод за боклук от София
Борисов: В Европа само Берн има по-добър завод за боклук от София / netinfo
Борисов: В Европа само Берн има по-добър завод за боклук от София
81722
Борисов: В Европа само Берн има по-добър завод за боклук от София
  • Борисов: В Европа само Берн има по-добър завод за боклук от София

Заводът за битови отпадъци в село Яна заработи. На официалната церемония по откриването му присъстваха еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Откриха завода за отпадъци в с. Яна

Заводът се състои от пет цеха, в които се извършват различни дейности за извличането на суровините от отпадъка. Ще се добиват преработващи се материали: найлон, хартия, пластмаса, стъкло, метал, алуминий. От остатъчния продукт ще се произвежда гориво, което ще се използва за енергия, например в „Топлофикация-София". От продажбата на рециклираните суровини Столична община разчита и на приходи от новия завод.

Борисов В Европа само Берн има подобър завод за боклук от София
netinfo

Стойността на проекта е 345 997 368,34 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 291 537 381,06 лева. Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и съфинансиране от българска страна чрез ОП "Околна среда".

Заводът за отпадъци няма да вдигне такса смет в София

Инвестицията е огромна, но 84 процента от нея е безвъзмездно финансиране и това позволи да се направят разходите така, че да не се налага пускането на завода да повлияе на такса смет, каза Фандъкова. Тя допълни, че се работи за това следващата голяма инвестиция в столичното парно, с която да се намали нуждата от газ с над 10 на сто, също да се финансира от оперативната програма за околна среда.

Борисов В Европа само Берн има подобър завод за боклук от София
netinfo

От своя страна премиерът благодари на бившия министър-председател Сергей Станишев за маковете, които му е оставил.

Напролет цялото поле ще е с макове, зарече се премиерът на откриването на завода. „Това ни амбицира да направим най-добрия завод на Балканите, а мисля, че в Европа само Берн има по-добър", каза Борисов.