Откриха завода за отпадъци в с. Яна
Откриха завода за отпадъци в с. Яна / снимки: БГНЕС

Откриването на завода за механично-биологично третиране на отпадъци на площадка „Садината” в с. Яна, район „Кремиковци”, събра премиера Бойко Борисов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, министрите, депутати от управляващото мнозинство и посланици.

Церемонията започна с тържествен водосвет, отслужен от епископ Тихон. Проектът е финансиран по ОП „Околна среда” 2007-2013 г. Бюджетът на този етап от проекта възлиза на 214 млн. лв. от общо почти 346 млн. лв. с ДДС.

Заводът за отпадъци няма да вдигне такса смет в София

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви при откриването на завода, че днес се отбелязва много голям успех за София и Столична община.

Откриха завода за отпадъци в с Яна
netinfo

Откриха завода за отпадъци в с Яна
netinfo

„Често ме питат кой е любимият ми проект в София, но този завод винаги е бил за мен най-специалният, защото е ключов за функционирането на града и, защото изискваше много усилия. Това е и най-големият проект по ОПОС”, призна кметицата.

„Успяхме да осигурим финансирането за проекта 84%, от което безвъзмездно. За всички нас това е сбъдната мечта и за десетилетия напред ще бъде решен проблемът с преработката на битови отпадъци на нашия многомилионен град”, добави кметът на Столична община.

За откриването на завода дойдоха депутати от управляващото мнозинство, синдикати, зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, ръководителят на ГД „Околна среда” на ЕК Джордж Кремлис, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на благоустройството Лиляна Павлова, министърът на здравеопазването Петър Москов, вицепремиерът Томислав Дончев и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй, посланиците на Германия  и Гърция в България.

Откриха завода за отпадъци в с Яна
netinfo

Откриха завода за отпадъци в с Яна
netinfo

Заводът е изграден по проект „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община” с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда 2007-2013 г.” и със заем от Европейска инвестиционна банка.

Проектът цели изграждането на съвременна система за управление на битовите отпадъци на Столичната община, като постига изискванията на законодателството на ЕС в областта на управлението на битовите отпадъци. Проектът е в съответствие с Директива 2008/98/EC на Европейския съвет и на Съвета от 19 ноември 2008 г. за отпадъците.

Бенефициент по проекта е Столичната община, като общата му стойност е 345 997 368,34 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 291 537 381,06 лева. Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на България чрез ОП „Околна среда 2007-2013 г.” по Приоритетна ос 2: „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци”.

Откриха завода за отпадъци в с Яна
netinfo

Строителството на завода, доставката и монтажът на оборудването приключиха в края на август. Обектът има Акт 15, съгласно Закона за устройство на територията, направени са единични изпитания на съоръженията, изградена е площадковата инженерна инфраструктура. Издадено е разрешение за въвеждане в експлоатация на завода.

Основните съоръжения на територията на завода са приемна сграда; сграда за механично сепариране; за биологично сушене; за получаване на компост; за производство на РДФ-гориво.

Източник: БГНЕС