Борисов: Ще въведем еврото, колкото може по-късно
Борисов: Ще въведем еврото, колкото може по-късно / БГНЕС
Борисов: Ще въведем еврото, колкото може по-късно
88120
Борисов: Ще въведем еврото, колкото може по-късно
Борисов: Ще въведем еврото, колкото може по-късно
  • Борисов: Ще въведем еврото, колкото може по-късно
  • Борисов: Ще въведем еврото, колкото може по-късно

Има още време, докато влезем в еврозоната. Това коментира премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента. "Ако Европа иска да е обединена, логично е да има и една валута", каза още Борисов. Преди ден британското издание "Дейли експрес" ЕК планира въвеждането на евро за всички страни членки на ЕС, включително и за България. Според британски и немски медии двигател на идеята е председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, а реализирането й се ускорява заради напускането на Великобритания. Кога ще приемем еврото и неизбежно ли е смяната му с българския лев?

Експерти за предимствата и недостатъците от влизането ни в Еврозоната

Премиерът Бойко Борисов заяви, че към момента председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е разговарял с него за плана за ускорено въвеждане на еврото във всички страни от Евросъюза заради напускането на Великобритания от общността:

„Въвеждането на еврото не е в това искаш или не искаш. В предприсъединителните договори ние сме поели ангажимент да въведем еврото. Това, че не го правим, е заради допълнителни изисквания и към момента можем да си позволим да се забавим. В предишното правителство с финансовия министър Дянков искахме да влезем в чакалнята на еврозоната. При ниския бюджетен дефицит, стабилността на банките, огромния фиск резерв, при ниския дълг - имаме възможност във всички критерии да се включим в момента. Но ще го направим, колкото се може по-късно. Защото на практика - вие не го усещате, както и инвеститорите, чрез валутния борд имаме фиксиран курс и това дава спокойствие. Няма нищо трагично в това, напротив. Колкото по-единна иска да е Европа, нормално е в един момент всички да имаме и единна валута", добави Борисов.

Борисов обаче подчерта, че темата тепърва ще се разисква от финансовите министри на общността и банките.