Борисов и Зелик подписаха за сътрудничество за развитие на инфраструктурата
Борисов и Зелик подписаха за сътрудничество за развитие на инфраструктурата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на групата на Световната банка (СБ) Робърт Зелик подписаха Меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България, включително за ускоряване на инвестициите и за поддръжката на пътната и железопътната инфраструктура. Документът бе подписан в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на еврокомисаря Кристалина Георгиева. На церемонията присъстваха министри от кабинета и кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

Борисов и Зелик подписаха за сътрудничество за развитие на инфраструктурата
netinfo

Министър-председателят и неговият екип са постигнали много през последната година, както по отношение на борбата с престъпността, спазването на закона и преодоляването на корупцията, така и по отношение на финансите - министърът на финансите и икономическият екип, които изпълняват бюджет, изпълнен с предизвикателства, в период на икономическа криза, заяви Робърт Зелик след подписването на документа. По думите му предизвикателствата вероятно ще продължат и през следващата година.

Борисов и Зелик подписаха за сътрудничество за развитие на инфраструктурата
netinfo

Президентът на групата на СБ отбеляза, че при посещението си у нас той е искал да обсъди с премиера Бойко Борисов по какъв начин СБ може да окаже подкрепа на България при усвояването на средства от ЕС. Това ще бъде основата на бъдещия икономически растеж, отбеляза гостът. По думите му, важно е пътищата да се строят както трябва, да се преодолее корупцията, да има повече прозрачност. Това са все въпроси, по които банката може да окаже подкрепа, добави Зелик.

Робърт Зелик отбеляза, че днес ще се запознае с конкретен проект за образование на ромите, както и с представители на частния сектор, който също очаква подкрепа. Основната ми задача при това посещение е да слушам и да се уча, каза гостът.

Борисов и Зелик подписаха за сътрудничество за развитие на инфраструктурата
netinfo

Министър-председателят има прекрасен екип, нещо, което се забелязва и в Европа, и в САЩ, заяви Робърт Зелик и добави, че премиерът Борисов има много добри приятели в много държави, включително и в САЩ. Той отбеляза, че е посещавал страната ни преди 20 години и сега вижда какви огромни промени са извършени тук.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че е изключително важно, особено за външните пазари, когато президентът на Световната банка даде такава висока оценка на кабинета, на министър-председателя и министрите, и на действията през изминалата година, и поеме ангажимент да помогне със своите експерти за административния капацитет. Нашата политическа воля и желание да дисциплинираме, да бъдем стриктни, се оценява по един достоен начин, добави Борисов.

Борисов и Зелик подписаха за сътрудничество за развитие на инфраструктурата
netinfo

Експерти на Световната банка ще помагат страната да изгради административния капацитет, за да се отворят вратите на европейското финансиране, каза Зелик на пресконференция след подписването на меморандум за разбирателство между СБ и България.

България има достъп до 10 милиарда евро, които не са от заеми, а досега е успяла да усвои едва седем на сто от тези средства, частично защото от страна на Брюксел в миналото е имало притеснения, свързани с прозрачността и корупцията, и частично защото България не можеше да предложи достатъчно проекти, които отговарят на стандартите и изискванията на ЕК, каза гостът.

По думите му днес е обсъдена възможността да се използват заемите, като се преструктурират, и се подпомогне страната да изгради административния си капацитет. Банката се опитва да промени своята роля, в резултат на увеличеното доверие в България, в резултат на усилията за предотвратяване на корупцията, заяви Зелик. Колко и какви експерти ще дойдат, ще зависи от проектите, каза в отговор на въпрос гостът. Той отбеляза, че с министър Росен Плевнелиев например са говорили за възможността четирима проект-мениджъри да се включат и да разширят броя на проектите в областта на пътното строителство. Хора ще има и в областта на съдебната система, енергетиката и образованието, каза Зелик.   

Борисов и Зелик подписаха за сътрудничество за развитие на инфраструктурата
netinfo

Мисля, че мога да нарека президента на Световната банка приятел на България, каза Борисов. Той отбеляза, че гостът е поел личен ангажимент СБ да помогне с експерти и финансиране на страната ни за бързото усвояване на десетте милиарда европейски средства. Това гарантира следващите години да подкрепим и бюджета, и дефицита, и българите да усетят европейската солидарност, заяви Борисов.

Борисов и Зелик подписаха за сътрудничество за развитие на инфраструктурата
netinfo

Еврокомисарят Кристалина Георгиева отбеляза, че за България е изключително важно да се мобилизират всички източници на растеж. Имаме на разположение близо 10 млрд. евро и три години, в които да ги усвоим, това са пари на България, заяви еврокомисарят, визирайки парите по европейските програми. Тя добави, че досега не са усвоени дори 10 процента от тези средства. Президентът на СБ Зелик прави най-голямата услуга на страната ни, като дава възможност да ускорим усвояването на европейските фондове и да ускорим реформите, които са критични за растежа в България, каза Георгиева.