Борисов: България е пример за правилно усвояване на европейските фондове
Борисов: България е пример за правилно усвояване на европейските фондове / БГНЕС

България е от страните, в които с всеобщи усилия сме направили така, че хората да усетят нашето членство в Европейския съюз. Именно затова кохезионната политика е толкова важна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в речта си по време на откриването на провеждащата се в София конференция „Кохезионната политика на ЕС - ориентация към резултати"

„Затова във всяко наше изказване благодарим на Европейската комисия и европейската солидарност към България", каза още Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Той заговори и за носталгията по миналото. "Аз много обичам да слушам, когато с носталгия се връщат към миналото, защото винаги когато човек се сеща за младините си, то е с носталгия. Тогава му се е виждало по-добре, но да си помислим как бяха третирани битовите отпадъци на всяко едно семейство през изминалите години - заравяни в земята, хвърляни в деретата и реките", допълни той.

По думите му в близкото ни историческо минало е нямало заводи или депа, където отпадъците да бъдат третирани чрез съвременни методи.

„Само за няколко години милиарди евро отидоха в тези системи. Помните ли какви бяха реките и плажовете на България? Когато се дава за пример бившата социалистическа държава България колко мощна икономика има, си задаваме риторичен въпрос, защо най-важното за хората - чистотата на природата, не е правено", коментира още премиерът.

Според Борисов България е един от примерите за правилно усвояване на европейските фондове. Премиерът коментира инвестицията на европейски средства в развитието на транспортната инфраструктура на страната ни.

„Магистралите дават огромен тласък на икономиката и инвестициите. С мен се шегуваха преди години, че асфалт не се яде, но се оказа, че там откъдето минат магистрали и жп линии, след една година вече има бензиностанции, а след две - заводи. Градовете покрай магистралите се задъхват от липса на работници за новите предприятия", посочи Борисов.

„Това е нашата политика в Европейския съвет - да не се пипа кохезионната политика. Много пъти съм предупреждавал, имам предвид в България, но съм го говорел и в Европа, че кохезионната политика дава огромни възможности на новите страни членки да достигнат и да станат конкурентно способни на другите държави", допълни той.

Според Борисов европейската солидарност означава да поставяш обществения интерес над частния.

„С твърда позиция трябва да се отстояват националните интереси, но в същото време трябва да се отчита моментното състояние на изпадналите в беда", посочи още министър-председателят Бойко Борисов.