Борисов: Ако не ни бяха спретнали пуча, Южен поток вече щеше да се строи
Борисов: Ако не ни бяха спретнали пуча, Южен поток вече щеше да се строи / снимка: БГНЕС, архив

"В Русия нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара, или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес".

Това коментира премиерът Бойко Борисов пред "Труд".

Путин: Удивлява ме беззъбата позиция на българските власти за "Южен поток"

"Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти. Но се надявам, че с това, което стана със сваления руски самолет от Турция, показахме, че ние само гледаме българския си национален интерес и сме лоялни членове на ЕС и НАТО. И няма нищо лично оттук-нататък. Така че истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия", добави той.

Експерт: Путин може да върне „Южен поток" към България

Премиерът коментира и проваления проект "Южен поток":

"Ако ГЕРБ не беше паднал от власт, щеше вече да се строи. Той беше изгоден за България, тогава я нямаше кризата в Украйна и няма да се приеме, че е за нейна сметка. С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и за начина, по който ще се строи - с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: "Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС". Хубаво, ама тогава ни спретнаха пуча, паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, веднага процедура и убиха проекта. Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява. С други думи - да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток".

"Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток" щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Какво лошо да минава газ и да вземаш транзитните такси? Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше „Южен поток", каза още Борисов.