Боинг ще построи американския противоракетен щит в Полша
Боинг ще построи американския противоракетен щит в Полша / netinfo

Бъдещата база в Полша, където Съединените щати възнамеряват да разположат 10 ракети прехващачи от планирания противоракетен щит в Източна Европа, ще бъде построена от компанията"Боинг", ако Вашингтон и Варшава сключат споразумение по въпроса. Това съобщи полският заместник-министър на външните работи Тадеуш Вашчиковски, цитиран от Франс прес.

Вашчиковски предположи, че"Боинг"ще получи за строителството между 400 и 600 милиона долара. Поддържането на базата ще струва на американците 30 милиона долара на година, а разходите на Полша за подготовката на терена ще бъдат минимални, увери заместник-външният министър пред парламентарна комисия.

Според Вашчиковски, който води преговорите от полска страна, споразумението между Варшава и Вашингтон може да бъде сключено през септември или октомври.

Съединените щати твърдят, че елементите от системата им за противоракетна отбрана, които възнамеряват да разположат в ехия и Полша, ще бъдат предназначени за отблъскване на евентуални ракетни нападения от Иран.

Русия обаче смята, че противоракетният щит ще е насочен срещу стратегическите й интереси, пише БТА. Първият вицепремиер Сергей Иванов заплаши вчера, че страната му ще разположи ракети в руския анклав Калининград, който граничи с Полша, ако

Съединените щати не приемат алтернативното й предложение в областта на противоракетната отбрана.

В понеделник руският президент Владимир Путин представи проект за изграждане на разширена система за противоракетна отбрана в Европа с участието на НАТО. Според Путин това би направило излишни американските планове за разполагане на 10 ракети прехващачи в Полша и радарна станция в Чехия.