Близо 80 000 българи работят сезонно в Гърция
Близо 80 000 българи работят сезонно в Гърция / БГНЕС, архив

Възможностите за обмен на информация по отношение на сезонните работници обсъдиха министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и гръцкият й колега Георгиос Катругалос, съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика.

Министър Русинова е отбелязала, че близо 80 000 българи работят сезонно в Гърция.

Според нея би било полезно преди старта на активния сезон да има двустранни инициативи, така че да се предоставя повече информация както на работниците, така и на работодателите. Русинова е подчертала значението на сътрудничеството между България и Гърция по отношение на пазара на труда, в сферата на социалното осигуряване, както и за намаляването на сивия сектор и недекларираната заетост.

Министър Русинова е оценила стъпките, които са направени от гръцка страна по отношение на въпроса с българските пенсионери. От своя страна гръцкият й колега Катругалос е посочил, че темата касае също гръцките пенсионери и е добавил, че с промените, които се правят, има по-добра организация и работата на системата се ускорява. Сигурна съм, че ще се намери решение за всички, е заявила Русинова.

Българският министър на труда и социалната политика е приветствала инициативата да бъде организиран излет за български и гръцки деца със специални нужди или лишени от родителски грижи. Тя е изрази увереност, че ако се работи за сътрудничество в тази посока, ще има и по-добро взаимодействие между двете държави.

Двамата министри са се договорили да работят по изготвянето на програма за задълбочаване на сътрудничеството. По време на срещата са обсъдени и възможностите за взаимодействие между България и Гърция по теми от европейския дневен ред.
Министър Катругалос е поканил министър Русинова да посети Гърция, за да продължат разговорите по темите от взаимен интерес.