Близо 6000 политици ще подават имотни декларации
Близо 6000 политици ще подават имотни декларации / netinfo

До края на октомври ще е готова конкретната технология,по която ще се прави засичане на имотните декларации, подавани от политици и висши държавни чиновници. Това съобщи изпълнителния директор на Национална агенция за приходите Мария Мургина. При несъответствие на доходи и имущество ще се правят проверки и ревизии.

В момента около 6000 политици и висши държавни чиновници са задължени да подават годишни имотни декларации пред Сметната палата. С последните промени в Закона се въвежда задължението декларациите да бъдат проверявани за достоверност. В Националната агенция за приходите вече работи екип, който изработва технологията за извършване на засичането. Първото й тестване ще стане в структурата на приходната администрация, тъй като и там служителите са задължени да подават декларации за имотното си състояние.

Във вторник изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина и председателят на Сметната палата Валери Димитров ще уточнят параметрите по технологията, на базата на която ще бъде подписано споразумение. При несъвпадение на данните ще се започват ревизии. Последствията могат да са допълнително начисляване на данъци и преминаване към принудителното им събиране.