Бивш служител на следствието ще ръководи ДАИ

Бивш служител на следствието ще ръководи ДАИ
Бивш служител на следствието ще ръководи ДАИ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Новият директор на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е Валентин Божков, съобщиха от министерството на транспорта. Ресорният министър Ивайло Московски назначи новия изпълнителен директор. Назначението му е съгласувано с премиера Бойко Борисов, пише в съобщението.

Рокадите в ДАИ бяха предприети след катастрофата на автобус на магистрала "Тракия" в средата на миналия месец, при която загинаха осем души. Заради инцидента беше уволнено цялото ръководство на контролиращата автобусния превоз агенция. От министерството започнаха и кампания за повишаване сигурността на пътническия транспорт, но засега единствената им мярка е създаването на национален номер, на който ще се звъни за оплаквания единствено в работно време между 8 сутринта и 17.30.

Новият директор на ДАИ Валентин Божков е завършил право в Университета за национално и световно стопанство в София, работил е в Националната следствена служба, а от десет години е в министерството на транспорта. В съобщението се посочва още, че основният приоритет на новия изпълнителен директор ще бъде предприемането на мерки за повишаване на ефективността на контролните функции на "Автомобилна администрация", както и продължаване на диалога с браншовите организации.