Безрезултатни преговори в БДЖ на седмия ден от стачката
Безрезултатни преговори в БДЖ на седмия ден от стачката / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Безрезултатни преговори в БДЖ на седмия ден от стачката
47625
Безрезултатни преговори в БДЖ на седмия ден от стачката
  • Безрезултатни преговори в БДЖ на седмия ден от стачката

Липсата на Колективен трудов договор и неизпълнени ангажименти по стачното споразумение от март тази година - това бяха двете теми, по които спориха повече от два часа синдикални лидери и ръководството на БДЖ. На седмия ден от протестите в железницата, в която всекидневно спират влакове, преговорите на практика се провалиха. Синдикатите не са заявили намерение за спиране на протестите в железопътния сектор.

Синдикатите протестират заради намерението да бъде намален персоналът в превозвача с над 2000 служители. Официалната позицията на ръководството е, че заради дълговете от 800 млн. лв. трябва да се оптимизира състава и дейностите в железниците, като за момента не е съкратен нито един служител. Текат преговори с отделните служители доброволно да напуснат, като получат по шест работни заплати. Синдикатите обаче смятат, че това е натиск и съкращенията вървят.

Освен това двете страни имат спорове по изпълнението стачно споразумение от март, бъдещия колективен трудов договор за съкращенията на работниците, плащането на заплати, ваучери за храна и работно облекло на служителите. От ръководството не са съгласни с колективния трудов договор и съобщи, че ще предложи свой вариант до края на следващата седмица.

Безрезултатни преговори в БДЖ на седмия ден от стачката
netinfo

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев (на снимката) изказа несъгласие с предложения от синдикатите проект.

„Според колективния договор, който ни предлагат, ние трябва да обсъждаме със синдикатите дали можем да наложим дисциплинарно наказание. Това е пряка намеса в управленските ми функции, както е пряка намеса това, че аз не мога да съкратя този, който не върши работа, както е пряка намеса това, че не мога да увелича заплатата на този, който върши работа, както е пряка намеса искането им да участват в нашия съвет на директорите, при положение че не носят никаква отговорност. Те не управляват това дружество. И не носят никаква отговорност. Когато започнат да я носят, тогава ние можем да им делегираме някаква част от функциите, но те трябва да има ясна отговорност", коментира Недев.

Междувременно от Софийския градски съд (СГС) съобщиха, че прекратяват като процесуално недопустимо делото, образувано по молба на "БДЖ - Товарни превози" срещу 10 служители на дружеството, които според управителите са започнали стачката. Причината е, че искът не е заведен от конкретният работодател на въпросните служители. т.е не отговаря на съдебните изисквания, за да бъде разгледан.