Безработицата у нас щяла да намалее още през март
Безработицата у нас щяла да намалее още през март / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Безработицата в България ще намалее още през март, обеща министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при гостуването му в предаването „Седмицата” по Дарик.

„350 млн. лв. са заделени за ограничаване на безработицата само за 2012 г., като към тях прибавяме още 73 млн. лв. по националния план за заетостта," обясни Младенов.

Той акцентира върху мерките за заетост на младите хора. Инициативата за намиране на работа за тях ще синхронизира усилията на отделните министерства, всички трудови борси и Националното сдружение на общините.

За данъците Младенов коментира, че осигурителната и данъчната тежест не трябва да се променят, тъй като сега е тежко. "В момента развиваме силен пакет от социалните услуги – за дечица, за възрастни хора, за възрастни хора с увреждания и др. Държавата не може до безкрай да плаща сама за тези социални услуги, трябва да мислим за солидарност между поколенията. Нека да видим какво мислят хората, бизнесът", уточни социалният министър.

В „Седмицата” по Дарик Младенов добави още, че е освободил началника на кабинета си Димитър Марков, въпреки че бил много полезен в работата: "Димитър Марков помоли да бъде освободен и аз го направих. Въпросът е и морален, затова предприех тези действия".

От Министерството на труда и социалната политика оповестиха напускането на Марков в петък, въпреки че то е в сила от сряда, когато беше даденият от премиера Бойко Борисов краен срок за връщане на бонусите на държавните служители.

По думите на Тотю Младенов Димитър Марков не е успял да събере около 3000 лева. Той обаче увери, че всички от кабинета са върнали това, което са получили допълнително от началото на мандата досега.

"С промените в Закона за държавния служител, нещата ще си дойдат на мястото. Трябва да се разграничат нещата. Политическите кабинети не трябва да получават допълнителни възнаграждения, защото те са политически лица с политически ангажименти. За останалата администрация тези, които си вършат добре работата в моето министерство, те трябва да получават допълнително възнаграждение, но в рамките до определена сума, това, което се предвижда в новия закон", обясни министър Тотю Младенов.