BASF увеличава капацитета на свое предприятие в Шенай
BASF увеличава капацитета на свое предприятие в Шенай / снимка: БГНЕС

Мултинационалната компания BASF, чиято централа се намира в Германия, съобщи, че ще увеличи три пъти производството на автомобилни каталитични конвертори в завода си в Шенай, Индия, заради нарасналото търсене на нови коли в Азия, предаде ДПА.

Говорител на компанията информира, че BASF ще наема нови работници в завода в Шенай, където в момента работят 100 души и който преди това е принадлежал на компанията Енгелхард (Engelhard), базирана в САЩ. Миналата година BASF придоби Енгелхард и я преименува Ба Ес Еф каталистс (BASF Catalists).

Подобно предприятие за каталитични конвертори в Шанхай ще удвои продукцията си, за да задоволи увеличеното търсене от страна на китайските производители на коли. Конверторите отстраняват опасни замърсители, които иначе биха излизали през ауспуха.

Ба Ес Еф каталистс инвестира 110 млн. евро в Европа, Северна Америка и Азия, за да увеличи производството на катализатори, използвани при коли, рафинерии и др. Компанията отбелязва, че статистиката на индийската автомобилна индустрия показва, че през последната година в Индия за произведени 10,9 милиона автомобили, което представлява увеличение с 16 процента средно годишно. Големите азиатски градове настояват за коли с по-ниска степен на замърсяване.

И двата завода в Шенай и в Шанхай ще бъдат подобрени, за да доставят най-напредналите технологии за контрол на емисиите на въглероден диоксид, а разширяването на капацитета на двете предприятия ще завърши до началото на 2009 г.