Банковата ни система с най-добра капитализация в ЕС
Банковата ни система с най-добра капитализация в ЕС / netinfo

Българската банкова система е с най-добра капитализация в целия Европейския съюз. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров пред членове на гръцкия бизнес съвет в България по време на дискусия за влиянието на световната финансова криза върху България.

По данни на централната ни банка до септември опериращите у нас кредитни институции имат печалба от 1,1 млрд. лева, което е с 30 процента повече от същия период на миналата година. До края на 2008 година се очаква сумата да нарасне до 1,5 млрд. лева.

Иван Искров обяви, че в България не се налага банките да бъдат рекапилизирани подобно в тези на Западна Европа, защото те са свръх капитализирани. Проблемът вследствие на кризата не е в банковата ни система, а в реалната икономика, подчерта Искров.

Той посочи, че при по-продължителна криза това, което можем да очакваме, е дефлация, увеличаване на безработицата, нисък ръст на заплатите. Независимо какво се случва навън България ще го преодолее, защото е във Валутен борд, а това е най-силният ни инструмент, посочи управителят на БНБ.