БАН: Нулев естествен прираст е най-оптимистичната цел за България
БАН: Нулев естествен прираст е най-оптимистичната цел за България / ThinkStock/Getty Images
БАН: Нулев естествен прираст е най-оптимистичната цел за България
82893
БАН: Нулев естествен прираст е най-оптимистичната цел за България
  • БАН: Нулев естествен прираст е най-оптимистичната цел за България

Размерът на семейните помощи да нараства при повишаване на образователната степен на детето - тази мярка за стимулиране на раждаемостта у нас предлага екип от учени към Българската академия на науките. Те представиха своя визия за демографското развитие на страната по време на конференция, организирана от вицепремиера Ивайло Калфин. Според учените основните ни цели са повишаване на раждаемостта до 11 промила и значително намаляване на смъртността чрез подобряване на здравното обслужване сред етническите малцинства и здравно неосигурените лица. Оптимистичният за страната ни вариант е достигане на нулев прираст на населението, заяви проф. Митко Димитров от икономическия институт към БАН.

Детската смъртност е нараснала през 2014-а за първи път от години

Гъвкаво работно време, повече стимули майките да се връщат на работа по-бързо след като родят, както и нарастващи детски добавки и други видове семейни помощи с преминаването на детето в по-горен клас в училище - тези мерки биха насърчили жените у нас да раждат повече от едно дете, смята Антоанета Христова от Института за изследване на населението. Вицепремиерът Ивайло Калфин обаче е скептичен по отношение на мярката с по-големите детски за по-големите деца.
„Това е нещо, което много трудно може да се направи, още повече че разходите за малки деца някой път са по-големи от тези за по-големи деца", каза Калфин.

България се топи като след три войни

Той подкрепи друга идея на учените, свързана с намаляване на смъртността - бременните жени, които не са здравно осигурени, да получават такъв статут за периода на бременността.

„Стимулирането на работещите родители чрез отстъпка от данъците. В момента това, което работи и което на практика през 2015-а се случва с данъчния кредит - за едно дете намалението на данъка е 200 лева, да две - 400 лева, за три - 600 лева - това е половината на досегашните детски плащания. Пада се около 17 лева на дете на месец на работещ родител", пресметна Калфин. Той призна, че му се ще да има нарастване по отношение на тази стъпка, но призна, че тук отново става въпрос за ограничени ресурси, с които държавата разполага.

Прогноза за 2030-а: България в топ 3 на Европа по топене на населението

От БАН предлагат още разработване на политики за връщане на поне 60 хиляди български емигранти, както и въвеждане на квота за интеграция на имигранти от Близкия Изток и Африка, която да се равнява на един промил от населението или около 7200 души.

Източник: БТА