Бадеми и ранни кайсии измръзнаха
Бадеми и ранни кайсии измръзнаха / снимка: БГНЕС

Бадемите и ранните кайсии, които цъфнаха преди седмица, са измръзнали заради тежкия снеговалеж, каза проф. Аргир Живондов от Овощарския институт в Пловдив. Пораженията върху ранноцъфтящите овошки са не само в Северна България, но и в Пловдивско, уточни той.

Някои стопани се оплакват от измръзване на зелените салати, засадени през есента. По принцип марулите, лукът, чесънът и спанакът са студоустойчиви, но ако са отоплявани за форсиран растеж, те се изнежват и измръзвания са възможни, обясни проф. Живондов.

По думите на специалистите, опасност от измръзване за по-късноцъфтящите овошки няма. "Не е започнал масов цъфтеж, а температурите са положителни", каза директорът на Селскостопанската академия проф. Христо Бозуков. Валежите от сняг в края на зимата дори са от полза за трайните насаждения, защото в двуметровия почвен слой се получава влагозапасяване, обясни агрономът Красимир Кунчев, който отглежда стотици декари с различни видове овошки и зеленчуци в Пловдивско.

При това положение ще поливаме дръвчетата чак в края на май, а не в края на март, както е обичайно в условия на суша, обясни Кунчев. Той предупреди, че заради влажната почва ще се забави засаждането на ранните картофи и зелените салати на полето.

Източник: БТА