Атина не може да прави повече отстъпки, твърди гръцки министър
Атина не може да прави повече отстъпки, твърди гръцки министър / снимка: Guliver/Getty Images

Гърция не може да прави повече отстъпки по въпроса за своя дълг и международните кредитори трябва да поемат отговорност в това отношение, заяви пред националната телевизия гръцкият министър на труда Панос Скурлетис.

"Ние вече нямаме възможности за маневриране. Очакваме от другата страна да поемат своята отговорност", посочи министърът.

Гърция и международните кредитори трябва да съгласуват новия план за реформи в страната, който ще позволи за трети път да се продължи втората програма за кредитна подкрепа на Гърция и да й се преведе останалият транш от помощта на сума 7,2 милиарда евро.

Премиерът на Гърция обвини кредиторите за „абсурдни искания"

Тази програма трябваше да приключи през декември 2014 г., но срокът беше удължен с два месеца, а след това и до края на юни. Сега се обсъжда въпросът за удължаване на срока на програмата до края на 2015 г. Редица експерти обаче са на мнение, че може да е необходим трети пакет кредитна помощ, за да може Атина самостоятелно да излезе на финансовите пазари.

В същото време кредиторите готвят последното си предложение към Гърция. През изтеклата нощ в Берлин се състоя кризисна среща по проблема за гръцкия дълг, в която участват германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, директорът на МВФ Кристин Лагард и ръководителят на ЕЦБ Марио Драги.

Лагард: Излизането на Гърция от еврозоната е възможно

Както съобщиха германските медии, цитирайки правителствени източници, целта е да се направи наистина последно предложение на Гърция, което задължително да е на основата на текущата програма за помощ на Атина.