Армията ще чисти най-опасните речни корита
Армията ще чисти най-опасните речни корита / netinfo
Армията ще бъде натоварена със задачата да разчисти коритата на реките, които крият най-сериозна опасност за преливане и наводнение на селищата. Това е решила междуведомствената комисия за оценка на състоянието на речните корита, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Спешните участъци, които ще се прочистват от военните са в Перник, Нови Искър, Елин Пелин, Роман, Етрополе, Баните, Златоград, Смолян, Мадан, Рудозем, Асеновград, Чепеларе и Борино, уточниха от министерството. Все още обаче не е ясна необходимата сума и за чия сметка ще бъде почистването. Речните корита, които не се нуждаят от спешно разчистване, ще са ангажимент на областните управители. Те ще възлагат тази дейност на фирми, ще следят за изпълнението на задачите и за евентуални нарушения, допълни Чакъров.

Почти няма реки в страната, които да не са затлачени от битови отпадъци или растителност, допълни министърът на околната среда и водите.

Прочистването трябва да става само в рамките на речните корита. Чакъров бе категоричен, че ако се извършва незаконна сеч около реките под предлог, че те се разчистват, нарушителите трябва да се наказват с цялата строгост на закона. На въпрос, как ще коментира информациите, че фирми, близки до ДПС, извършват подобна сеч, Джевдет Чакъров каза, че няма такава информация и се зарече да провери лично всеки сигнал.