Американци превръщат софийския боклук в гориво?
Американци превръщат софийския боклук в гориво? / netinfo

Американска компания от Сан Франциско е готова да изгради в България завод за получаване на био-гориво чрез преработка на битови отпадъци. Това съобщи американският посланик в София Джон Беърли в пряк видео-мост от Бостън. Това беше последният град от едноседмичната обиколка на посланиците Беърли и Поптодорова, която целеше да открои възможностите за търговия и инвестиции в България след присъединяването на страната към Европейския съюз.

В рамките на седмица двамата дипломати представиха възможностите за инвестиране в България в Сан Хосе, Сан Франциско, Денвър, Ню Йорк и Бостън. По думите на посланика на България в САЩ Елена Поптодорова засилен интерес от страна на американски компании е бил проявен в сферите на енергетиката, високите технологии и производството на медицински консумативи.

„Това е интерес, който вече опира до точния начин, по който може да се извърши конкретната инвестиция”, уточни посланик Поптодорова.

Двамата посланици изразиха общото си впечатление, че сред основните запитвания на американските компании е имало въпроси за възможностите за облекчаване на процедурите по издаване на лицензи особено по отношение на екологичните изисквания.

Вече 54 български студенти се обучават в „Харвардския университет” стана ясно от думите на почетния консул на България в Бостън Франк Бейли. В момента няколко студенти изготвят проект за преподаване на компютърна грамотност на български деца, лишени от родителски грижи. Курсовете ще бъдат проведени в периода 15 юни – 4 август в село Ковачевци, като няколко преподаватели от Харвард са изразили желание да дойдат в България и да обучават децата на доброволни начала.