50% от стопаните подали заявления за плащане на единица площ
50% от стопаните подали заявления за плащане на единица площ / снимка: МЗП

До 17 април 2008 г. едва 50 на сто от земеделските стопани са подали заявление за плащания на единица площ, затова апелирам земеделските стопани да проявят по-голяма активност и да се включат в кампания 2008 г за подпомагане по линия на директните плащания. Това каза министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на посещение в Плевен, съобщиха от земеделското министерство.

Министър Кабил посети Плевен за да инспектира областната дирекция и общинската служба „Земеделие и гори” – Плевен и процеса на работа по подаването на общото заявление за подпомагане на единица площ. Срокът за подаване на тези заявления е 15 май 2008 г., припомни министър Кабил. След това за всеки ден закъснение субсидията се намалява с по 1 процент. Всички служби ще работят до 15 май и през почивните дни, като ще има дежурни експерти, за да приемат заявленията на земеделските производители, посочи министър Кабил. „За нас вторият цикъл за плащанията на площ е много важен, защото земеделието е първият сектор, който направи пълен оборот на средствата”, подчерта той. В началото на тази година плащанията за 2007 г. бяха изплатени на земеделските стопани, а ЕК вече възстанови тези средства на България.

От 17 април 2008 г. вече са отворени и мерките по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Общият бюджет на средствата до края на годината за българското земеделие възлиза на 1,5 млрд. лева от всички възможни направления за подпомагане – европейски и държавни средства.

Над 20 лв. ще бъде общата сума – европейски и национални средства, която ще получат стопаните за подпомагане на декар за кампания 2008 срещу малко повече от 14 лева през 2007 г.. Плевенският регион е вторият по производство на зърнено-житни култури след Добричкия, посочи министър Кабил. Плевенският земеделски район пострада най-тежко от сушата през 2007 г. Обследванията от тази година са добри и се очертава много добра реколта.