5.6 милиона българи живеят на ръба на бедността
5.6 милиона българи живеят на ръба на бедността / Thinkstock/Getty Images
5.6 милиона българи живеят на ръба на бедността
86834
5.6 милиона българи живеят на ръба на бедността
  • 5.6 милиона българи живеят на ръба на бедността

Около 558 лева на месец са нужни на човек от четиричленно семейство, за да покрива разходите си за храна, услуги и битови сметки.

Това сочат данните от изследване на КНСБ за издръжката на живот през първото тримесечие на 2016-та. На годишна база стойността на издръжката е намаляла, основно заради задържането на ниските цени на горивата и по-ниските цени на месото, млечните продукти и яйцата. Според изследването линията на бедността през посочения период е 296 лева, като 2 милиона и 200 хиляди души у нас живеят с доход под тези пари.

КНСБ иска поне 700 лева заплата за висшист, работещ по специалността си

Общо около 48 процента от домакинствата у нас разполагат с доход на човек, между линията на бедността и нормалните средства за издръжка. Въпреки поевтиняването на горивата, месните и млечни продукти и яйцата и въпреки ръста от почти 9 процента на средната работна заплата, доходите продължават да са прекалено ниски и икономиката ни няма устойчивост - а именно необходимостта от стимулиране на вътрешното потребление. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира:

2.2 милиона са под прага на бедност и 3.4 милиона са между прага на бедност и издръжката на живот. Тоест 5.6 милиона българи - или 77.6% от българите живеят с доход на лице от домакинството под издръжката на живот".

2240 лева нужни за 4-членно семейство

От КНСБ посочват, че едни от най-нископлатените работници са във Видин, Благоевград, Кюстендил, Хасково и Силистра, където размера на средната работна заплата е около 600 лв. Това е близо до необходимата сума за издръжка на живот от 557 лв и 55 стотинки.