4 фирми искат да доставят топлинна енергия от „Топлофикация–София”
4 фирми искат да доставят топлинна енергия от „Топлофикация–София” / netinfo

Четири фирми са заявили желание да получат статут на доставчик на топлоенергия от „Топлофикация – София” и да я разпределят според етажната собственост, съобщи Стефан Дочев, директор „Външни връзки” в дружеството.

Според новата промяна в Закона за енергетиката фирмите за дялово разпределение вече ще бъдат подизпълнител на топлофикационните дружества, а етажната собственост ще избира своя доставчик за цялата сграда. Представители на комисията за енергийно и водни регулиране обсъдиха с топлофикациите общите условия за получаване статут на доставчик.

Доставчикът е звеното, което липсваше в стария закон. Той ще купува топлинната енергия от нас и ще я разпределя или чрез услугите на топлинния счетоводител или като сам се регистрира като такъв, обясни Стефан Дочев.

Според него в закона няма ограничение, доставчикът може да извършва и двете дейности. По този начин не се обезсмисля функцията на топлинния счетоводител, тъй като той може да бъде нает от доставчика. Всички абонати ще плащат само на него за топлоенергията, поясни Стефан Дочев. Според него предстои топлинният регулатор да определи отстъпките, с които топлофикациите ще продават на доставчиците. На закрито заседание на регулатора на 7 януари догодина ще бъдат определени общите условия за доставчиците.

След като вече имаме заявен интерес, ще бъдат сключени първите договори, каза Стефан Дочев. По думите му една четвърт от абонатните станции в столицата вече са подменени, но поради липса на средства „Топлофикация-София” ще подмени всички абонатни станции най-рано до две години.