24 млн. лири похарчени на Острова за бонуси на работници
24 млн. лири похарчени на Острова за бонуси на работници / netinfo

Работещите британци са получили 24 млрд. лири във вид на бонуси, свързани с постигнатите от тях резултати за миналата година. Това показват резултатите от проучване на „Бърмингам мидшайърс”, цитирано от Ройтерс.

Около 29 процента от работещите са получили бонус за последните 12 месеца - повишение спрямо само 14 процента за предходната година. Въпреки рекордните бонуси от милиони лири в Лондонското Сити, средният бонус в Обединеното кралство е по-скромен - 1758 лири спрямо 3858 лири за предходните 12 месеца.

Мъжете са били най-облагодетелствани - 33 процента от тях са получили среден бонус от 2130 лири за миналата година, докато 24 процента от жените са получили близо два пъти по-малко - 1213 лири.

Тази разлика вероятно се дължи на по-големия брой жени, работещи на непълно работно време - 18 процента, спрямо 8 процента при мъжете, сочи докладът.

По региони най-голям шанс да получат бонус имат лондончаните с 33 процента, а последни са шотландците с 22 процента.

За разлика от служителите в Сити, които харчат бонусите си за луксозни коли и имоти, повечето британци предпочитат да ги пестят - около 39 процента от тях внасят сумите в спестовни сметки.

Според изследването бонусите, раздадени на най-добрите служители в Сити, са на обща стойност над 8 млрд. лири, в резултат на рекордните печалби на инвестиционните банки през 2006 година.