Кирил Вълчев показва децата на Сахел
Кирил Вълчев показва децата на Сахел / снимка: Sofia Photo Agency, архив

3.06.2012, в.Стандарт

Йорданка Фандъкова поздрави Кирил Вълчев за прекрасните и покъртителни снимки
Кирил Вълчев, водещият на „Седмицата” по Дарик радио, откри първата си фотографска изложба на първи юни.

Експозицията, наречена „Децата на Сахел”, е подредена във фоайето на театър „София” - повече от 40 снимки, правени в Нигер и Чад, които показват ужаса, преживян от народите в двете държави следствие на сушата и глада. На фотосите са запечатани лицата и телата на недохранени африканчета.

В Нигер и Чад Кирил Вълчев попада през януари като част от групата чуждестранни журналисти, отразяващи посещението на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Българката, която е еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи беше сред специалните гости на откриването на вернисажа. Снимките въздействаха силно и на столичния кмет Йорданка Фандъкова, министър Нона Караджова, изпълнителния директор на Дарик Радосвет Радев и всички останали зрители.

За смисъла да покаже гладуващите деца в Нигер и Чад Кирил Вълчев каза: „Трябва да разбираме какво означава това да имаме вода, храна, лекарства, училища. И че децата ни имат несравнимо повече шансове да постигнат много в сравнение с, общо взето, три четвърти от останалия свят”.

Изложбата „Децата на Сахел” можете да разгледате до 10 юни. Когато времето позволява, паната със снимките ще бъдат подредени пред централния вход на театър „София”, а когато вали, ще са във фоайето му.