Борисов: С Меркел се разбираме на руски!
Борисов: С Меркел се разбираме на руски! / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов: С Меркел се разбираме на руски!
60472
Борисов: С Меркел се разбираме на руски!
  • Борисов: С Меркел се разбираме на руски!

Интервю с премиера Бойко Борисов в рубриката "20 години по-късно" на МеждУредие. Пред Дарик той беше категоричен, че за България е най-добре той да управлява сам и втори мандат след изборите през лятото на тази година. Какво разказа за 2009-та година, когато партията му направи хеттрик:


2009 година: три големи победи, вие ще кажете дали за Бойко Борисов или за ГЕРБ - евроизбори, парламентарен вот и частични местни избори в София.

Естествено, за партията, която съумя вече да си изкове собствени кадри, които за радост неслучайно са винаги и в първите в класации на рейтинговите агенции и мисля, че и много добре самостоятелно се справят със задачите. Бих дал пример с Йорданка Фандъкова в София, Митко Николов в Бургас. След това министрите Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, Кристалина Георгиева като еврокомисар, Томислав Дончев, Цветан Цветанов, много хора, които винаги са в първите в класациите. И неслучайно „Политик на годината" два пъти става и като министър, и като президент след това Плевнелиев.

И 2013-а ли ще бъде така успешна за ГЕРБ? Очаквате ли да сте първа политическа сила след изборите през юли?

Това го решават хората. Аз до последния ден ще строя, до последния ден ще изграждаме и мисля, че това, което оставяме след нас, десетилетия след това ще се ползва от хората.

Тогава, през 2009 година направихте правителство на малцинството с подкрепа в залата...

Просто поехме цялата отговорност. В условията на най-тежката финансова и икономическа криза поехме цялата отговорност и аз се надявах политическата класа в България това да го оцени. Надявам се поне народът да го оцени.

Сега обаче не прогнозират, че и правителство на малцинството ще можете да направите след изборите. На кантар е там положението според социолозите.

Да, но това към момента няма значение. Вие знаете, че ГЕРБ беше първа политическа сила извън парламента близо две години и то с близо 10 процента над партиите, които управляваха тогава. И може би затова и Станишев е толкова изнервен. Както и Ахмед Доган. Знаете, че той проракуваше, че до две години това правителство ще падне, ще се срине, най-апокалиптичните прогнози, които можеше да се направят. А сега, вече в последните няколко месеца преди изборите ГЕРБ продължава да е първа политическа сила.

Ще бъде и след изборите?

Това могат да го кажат само хората. Ние имаме още много неща да им предадем в тяхна услуга: и АМ „Тракия" - последния лот, и „Струма" - два лота, и Гара Яна ще е готова - 12 км отсечка, няма да се бъхтят в задръстванията на Богров; отсечката Шумен-Белокопитово ще е готова; „Марици"-те вече са на чакъл, проходими. Вече и по последния лот на „Тракия" можеш да караш през цялата магистрала на чакъл. Така че се надявам сега, оправи ли се времето, бързичко да ги направим. Сега започваме северната тангента на София, започваме отсечката от „Люлин" до бул. „Европа", по която сега е ад. Направихме метрото, направихме спортните зали. Спортната зала за 10 000 зрители в Пловдив ще стане готова. Виждате неща, за които хората са мечтали десетилетия и са си говорили само. Аз ви говоря в срокове. И неслучайно на вашия собственик Радосвет Радев всяка година му пиша на един лист по месеци къде какво ще стане. Можете да го попитате...

Сверяваме в „Годината" на Дарик.

От 12 обещания - 12 са изпълнени.

Колко години искате да сте премиер на България?

Нужен ни е втори мандат, за да си доправим инфраструктурата. Защото Господ здраве да дава на президента Барозу, на комисаря Хаан. Аз сутрин, като се събудя, първо се прекръствам за тях, после за себе си. Те изплатиха всички пари за България. Нито едно евро не ни спряха и ако така продължим и в следващите три-четири години... Виждате София колко се промени, колко се промени Бургас примерно с „Меден рудник", с градската среда. Гоце Делчев, Шумен. Мога да изброя много градове, които буквално промениха облика си. За няколко години това ще стане факт.

Много хора обаче си казват: да, гради се, обаче е хубаво да има кой да върви по тези пътища.

Както виждате, българите си вървят. Не само си вървят, а 35,5 млрд. лв. са спестени в банките. Те не само си вървят, а и спестяват. И близо още толкова, 35 млрд. на фирми на влогове в банките. 80 млрд. близо спестени пари. Хора, които спестяват, те продължават да вървят.

Има и такива, които едва свързват двата края.

Естествено, тях ги има във всяка страна. В Испания младежката безработица мина 50 процента. Аз работя и правителството работи... Само по-тежко е във война. Такава е ситуацията в света. Вие виждате и в САЩ се говори за фискална скала и рано или късно те трябва да направят реформата и в САЩ. Видяхте какво се случва в Италия, в Испания, в Португалия, Ирландия, Гърция, Румъния. В тези условия ние спасихме държавата. Да, естествено, че има и такива и ние правим всичко възможно да намаляваме безработицата и това да се случва. Но повтарям в най-тежките условия. Ами ако ние имахме 3-4 млрд. излишъци като другите, къде щеше да има проблем в държавата? Никъде.

Понеже Дянков каза, че разчетите показвали по-добри резултати за 2012 година, може ли да се изпревари това повишение на доходите, което обещахте?

Не, не може да се изпревари по простата причина, че кофинансирането по европейските проекти вече е огромно. Ние за разлика от много държави само 20 на сто плащаме българите. Но когато усвояваш примерно 5 млрд., 20 процента на 5 млрд. са 1 милиард. Трябва да ги имаш в бюджета заделени. Иначе не можеш да вземеш другите 80 на сто и затова ни е необходимо да имаме тези пари.

Според вас един пенсионер би ли отказал телешки шол и сьомга, каквото е менюто на домашния любимец на Искра Фидосова?

Сега, аз мисля, че тя когато се шегува, вече доста неща се преиначават, така че дайте да не говорим в... Аз примерно не обичам сьомга, така че бих отказал.

Да, но много български пенсионери не са опитвали изобщо, за да заобичат.

Сигурно има и такива, но има и други, които са опитвали със сигурност.

Вие какво ще направите, за да се понапълни хладилникът на възрастните хора?

Категоричен съм: първо трябва да се направи инфраструктурата и икономиката. И тогава ще се напълни хладилникът. Иначе това е изкуствено пълнене на хладилник, който след това води до катастрофа и до това следващите поколения да си плащат за тези разходи. Аз искам след мен поколенията да са на чисто.

Да ви помоля да посъветвате нещо и майките във втората година от майчинството, когато трябва да карат с по 240 лв. на месец.

България има най-дългото майчинство. В смисъл България плаща най-дълго време за майчинство.

Но все пак когато няма и места в детските градини в София.

Да, ето, какво да ви кажа? В София къде бяха всичките тези майки, когато по време на Софиянски и на синя, червена и каква беше София? Синьо-червена мъгла я наричаха тогава, реституираха и продадоха всички детски градини.

Ами вие сте тук, сега децата?

Да, да, и затова сме изградили над 50 нови детски градини в София. И сега продължаваме да изграждаме. То няма как в условията на най-тежката криза да изграждаш и детски градини, и да плащаш най-дългото майчинство, и най-много пари за майчинство да даваш. Няма как да стане това. Правим детски градини, плащаме най-дълго време за майчинство. Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа. За това пък обаче трябва да има вече построените детски градини. И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват в детски градини, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям.

Колко да се съкрати срокът?

Нека това да не става основна тема на интервюто. Има разчети, върху които мислим и могат да се случат.

Да кажете как за близо две години извървяхте пътя от „Ще строим АЕЦ „Белене", защото иначе токът ще поскъпне 18 пъти в следващите години", до „Три пъти „не" на референдума"?

Ами то нещата не са в застой. Първо, когато дойдохме на власт, не очаквах, че ще заварим такъв гьол. Не очаквах, че няма дори подписан договор.

И въпреки гьола бяхте убеден, че трябва да се строи.

Така, тогава, към него момент зелените енергии бяха на огромна цена. Нямаше никакъв разчет и сигурност, че ще бъдат продължени с по 20-30 години пети и шести реактор на АЕЦ „Козлодуй". Имаше огромен проблем с емисиите на топлоелектрическите централи. Сега, за този период зелените енергии поевтиняха двойно вследствие на промените в закона и ние в момента токът, който би се произвеждал в АЕЦ „Белене", ще е по-скъп, отколкото вече е от соларните и ветропарковете, от енергията от ВЕЦ, която също е от възобновяем източник. Така че ние си напасваме тези енергии от ВЕИ-тата, веднъж. Второ, ние губим близо 1000 мегавата от електроразпределителната мрежа, от електропреносната мрежа, защото е остаряла. Ако се дадат пари за енергийна ефективност, ето ти още един реактор спестяваш. След това, ако се подобри енергийната ефективност на сградите и на предприятията, още 1000 мегавата. Ние харчим и пилеем в момента енергия. Ами в момента част от енергията на "Козлодуй" отива за помпите на Чаира, за да могат да нагнетяват вода през нощта, за да ползваме вечер в пиковата енергия. Просто много небалансирано е всичко това. И след като вече ние имаме уговорката с руснаците, че ще удължат пети и шести реактор, сиреч ще ги имаме поне още 20 години, след като имаме започнато предпроектно проучване за седми реактор, след като имаме вече близо 2000 мегавата зелени енергии, ние и сега харчим повече електроенергия, отколкото трябва. А тя не може да се съхранява.

Тоест няма да има поскъпване 18 пъти на тока.

Ама, разбира се. И затова аз очаквах тогава, когато говорех, че ако е около 3,5-4 млрд. евро, както се говореше, беше изгодна. Само че като дойде Кириенко тук, той го каза и пред журналистите, каза: ние знаехме, че това няма да е цената, така я написахме. И вече в следващите разчети тя мина 10 млрд. евро. Вие ме питахте преди малко за няколко десетки милиони за майките, питате ме за пенсионерите, ами ако трябва да заложим 21-22 млрд. лв. в следващите бюджети, откъде ще дойдат тези пари? Откъде? Затова тогава сме имали аргументи, че може да се строи. След това, когато са се извървели всичките тези стъпки - със седми реактор, с удължаване на пети и шести реактор, с новите ВЕИ-та, които се присъединиха, можем да бъдем абсолютно спокойни. И затова сме казали „не" на АЕЦ „Белене", защото нямаме пари. Ясничко и просто. Откъде ще се вземат пари? Станишев защо не е подписал? Това е най-хубавото нещо, което е направил. Защо не е подписал? Защото не е имал пари.

А ако хората кажат „да" на референдума?

Ами хората да кажат и откъде да вземем парите. Забравят за 15 години пенсии и заплати и започваме за строим АЕЦ „Белене". Ама хората, като казват „да", трябва да знаят, че тези 22 млрд. ще дойдат от майчинските, от детските градини и от инфраструктурата. Те няма да дойдат от друго място. Тогава да казват „да". Като казват „да", те трябва да знаят, че тези пари ще ги вадят от джобовете си и няма да има никакво развитие друго в държавата. Защо се провали социализмът, защо последните години икономиката издъхна? Защото започнаха да хвърлят пари в такива мегазаводи като „Червена могила", ако си спомняте, и подобни и държавата фалира. Ами близо 800 млн. е задължението на БДЖ. Ние имаме да плащаме 500 млн. на "Париба" за „Белене". Ето ви милиард и половина от въздуха. 300 млн. за мотриси. Тези пари откъде ще ги вземем? Те още не са си платили тези и се чудим сега как да ги разсрочваме да ги плащаме в кризата, искат още 20 млрд. да задължат държавата. Аз съм убеден, че българите могат да разсъждават с главите си. Българинът вече е доста по-прагматичен от първите години.

И няма да си дадете оставката, ако ви опровергаят с „да"? Ако не кажат „не", както призовавате, а „да"?

Ами ние тогава да не правим избори, да си правим референдуми. Това са глупости.

Имаше такъв призив.

На кой?

От предишния президент Първанов.

Ами защо не накара Станишев да подпише тогава? Защо не му поиска тогава оставката, че не подписва за „Белене"? Това са двулични хора популисти, които ей-така говорят само пред техния електорат.

Като си говорим за финанси, да кажете защо толкова харесвате Симеон Дянков?

Защото спазва финансовата дисциплина, която за мен е изключително важна за Европа. И ако в Европа се спазва по този начин, няма да има криза.

До края на мандата ще правите ли някакви промени в правителството? Дежурният въпрос.

Ако някой се издъни, разбира се.

Защото почти няма ден, в който да не се иска нечия оставка. Покрай Иракли - на Нона Караджова....

Глупости.


Покрай дюните в Несебър...

Да, и правителството веднага спря тези строежи. Това е разликата, че при нас се спира и се праща проверка и прокурор. А предишните години какво беше?

Някакво трайно решение няма ли да вземете?

Това е трайното решение! От 2006 година е започната процедурата за Иракли. И са минали всички обществени обсъждания и не са протестирани. Не са протестирани. Това може да се провери.

Понеже ви питах за единия вицепремиер, да питам и за другия. След изборите през 2009 година, когато спечелихте, му подарихте часовник, имахте бас.

Да.

Той дали си сверява често часовника с вас?

Всеки ден по десетина пъти.

Питам ви, защото....

Всеки ден по десетина пъти ми се обажда.

Питам ви, защото му бяхте казали да престане с критиките за съдебната система.

Да, и той ме опроверга сега с последното нещо, което преди няколко дни прочетох - че вследствие на това, че са забавени дотолкова съдебните процедури, една от най-големите далавери в държавата - за банка за земеделски кредит, по давност е прекратено делото. На същата тази госпожа съдия. И той ми се обади да ме пита сега доволен ли съм от съдията, която 15 години така е водила делото, че то да бъде прекратено по давност. Аз му казах „Да, значи си бил прав".

Но не кадрува в съдебната власт според вас?

Не. Давам конкретен пример - една от най-големите далавери остава безнаказана поради изтекъл срок на давност.

Ако ми позволите, има въпроси, които ми се ще да задам, може и да ги наречете по-лични, но все пак...

Личните въпроси не са ви работа.

Как се готвите за срещите на европейско ниво в Брюксел?

Това не е личен въпрос, той е служебен.

Помня, че бяхте казали, че учите чужд език. Научихте ли английския? И в тази неформална част, която имате като общуване...

Достатъчно, че да мога да си кажа това, което искам и да чуя това, което те ми казват. А иначе се готвя първо с финансово министерство задължително и неслучайно Боряна Пенчева пътуваше навсякъде с мен, сега новата зам.-министърка. Или Николай Младенов, или заместникът му пътуват с мен винаги и преди съвети сядаме и правим заедно с посланик Цанчев, той ни информира какво става и какво е говорено на посланическо ниво преди съвета, след това си разпределяме задачките по темите, които имаме по дневния ред. Предварително външно министерство или финансите или в зависимост от темата, която е, министерството, изготвят надлежни справки и на базата на това аз правя своите изказвания. Сега примерно за Македония съм помолил БАН да ми изпише по точка трета за добросъседство какво и как трябва да бъде формулирано.

Винаги ми е било любопитно, понеже демонстрирате близост с госпожа Меркел, на немски ли говорите с нея?

На руски.

А какво обичайно, нещо интересно като диалози, извън протокола?

Извън протокола няма разговори. Разговорите са преди всичко за финансовата стабилност, че всъщност България изпълнява това, което е записано в конституцията на Германия - да се харчат толкова пари, колкото се изкарват. Това гарантира, че следващите поколения няма да плащат борчовете на сегашните поколения.

Има и един въпрос, който ми се ще да изясним. Зложелатели винаги напомнят за членството ви в БКП.

Членството ми в БКП е като съм бил на 18 години и всички в Симеоново, а напомням, че аз бях във факултета „Противопожарна охрана", ставахме партийни членове. И проблемът беше, че майка и татко ми казаха след това за дядо ми. Толкоз.

Нали има един период, в който избираш БКП или МВР или аз бъркам?

Тогава всички напуснахме МВР.

Така ли?

Да.

Не можеше да избереш БКП или МВР.

Е, можеше да избираш, обаче като избираш, напускаш. И това беше начинът да се напусне. Всичко... Партийният секретар дойде и ни събра в салона и каза от днес вече не сме партийни членове. Това беше много смешен период.

Тоест изобщо не сте могъл да избирате.

Да.

Станишев, като критикува, казва, че сте кадрова грешка на БКП тогава.

Просто голяма е разликата на 18 години да те вкарат в партията и след това да приказват глупости. Майка и татко късно ми казаха. Защото аз виждах, че не вървят работите. Тогава една вечер баща ми ме извика и ми каза, че съм враг на народната власт тогава. И така ми пише в досието най-отгоре „Да не се допуска до ръководни постове". Така че... Толкова са ми отредили тогава - пожарната.

Значи все пак е било избор?

Да. И вече напуснах и се занимах с моите работи.

Пропуснах да ви питам, ако след изборите през юли се наложи да търсите партньори в управлението, къде ще ги дирите?

Този въпрос е най-неактуален, защото за разлика от всички останали само ние сме доказали, че четири години управляваме сами. За разлика от всички останали. Така че този въпрос към нас не е нужно да се задава.

Може би да кажете, че искате и следващите четири да управлявате сами?

Да. И това е най-доброто за България.

И че няма да правите коалиции.

И това е най-доброто - да няма коалиция. Всички приказки за... Примерно в моето правителство 90 процента са експерти, не са и партийни членове. Какво по-експертно правителство ще направят? В същото време обаче имат цялата отговорност на партията за правителството. Ще правят широка коалиция... Нали правиха при Беров, нали правиха при Инджова, нали беше тройна коалиция. Сега за заменките, където са направили, защо не излезе някой и да каже „Ние - примерно от ДПС - я направихме тази заменка" или „Ние от БСП" или „Ние от НДСВ"? Докато аз излизам и казвам да спрат дюните, да се спре Иракли. Защото ако не го спра, отговорността е моя. И сега нека отидат гражданството, прокурорите, екоорганизациите да видят първо екото защо не са протестирали, защо са пропуснали сроковете, да видят там, че вместо примерно осем строят 14 бунгала, затова сме ги спрели. Да видят закона. Но е спряно, защото нося отговорност.

Казвате ли, че ако нямате нужното мнозинство и за правителство на малцинството, ще останете в опозиция и няма да правите коалиция?

Разбира се. Коалиция се прави само ако има ясна платформа на две партии, че могат да управляват заедно. Или три.

Не виждате такива партньори?

Нека първо хората се произнесат.

На същите ли лица ще заложите и при втори мандат, каквато заявка давате?

Ще направим промени.

Ще има ли хора, които няма да ги има в листите?

През май ще обявя листите и със сигурност ще има изненади.

Имаше ли такива, които ви предадоха, без да назовавате имена?

Не, има хора, които просто греяха столовете в парламента. А там ни трябват доста повече бойци. Там на трибуната се води битката между политическите партии. Там трябва да се говори, там трябва да се прави политика, трябва да се изказват тези. А в кабинета е прагматична работата - строиш и работиш.

Колко са сега бойците на ГЕРБ в Народното събрание процентно?

Ами има хора, които се справят много добре, и има хора, които ще сменя.

И за министрите казвате същото или?

Разбира се, има още близо половин година до юли.

Понеже споменахте протестите, страхувате ли се всъщност от улицата? Правеше впечатление през годините, че когато има протест, винаги се сменя някакво взето решение?

Напротив, ние сме в изключителен синхрон с протестите. Защото те и затова ги има и затова демокрацията го е направила така, че да има протести. Станишев ги биеше пред парламента, си спомняте. Докато аз ги каня, срещам се и благодарение на тази гражданска енергия ние спряхме АКТА първи в ЕС, ние спряхме проучванията за шистов газ, въведохме закона за генно-модифицираните храни, ние удържахме благодарение на помощта на закона за тоталната забрана за пушенето.

За забраната за пушене бетон ли сте? Няма връщане назад?

Да, мисля, че съм го казал вече. И двете комисии в парламента така го решиха. Така че много, много неща направихме съвместно с протестиращите. И неслучайно вчера (онзи ден - бел. ред.) бяха представители на екоорганизациите при мен и те си идват като партньори при мен. Имаме абсолютно еднакво разбиране и за археологията, и за туризма, и за екологията като част от природата на България, която трябва да се запази.

Какво ще правите с ВМЗ-Сопот? Ескалира напрежението там. Бърза приватизация?

Не може да има с такъв колективен трудов договор. Няма кой да вземе 3200 души. Днес (вчера - бел. ред.) съм разпоредил на министър Добрев и на Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 души трябва да бъдат съкратени и да минат на програма към социалното министерство. Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод.

Няма да се върви към приватизация?

Ами никой не иска да го купи с толкова хора. Частните военни заводи държат 600-700 души за същото нещо. Тук са 3200. И видяхте тези, които ми пращаха лук... Госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. Ето, фотографът нека да извади снимките от там, където е снимал, ще видите всичките й пръсти са в златни пръстени.

Да ги продава я съветвате?

А ми праща лук. Аз нямам пръстени. Нямам и никога не съм имал.

А за какво си харчите парите?

За храна. И за пури от време на време.

Какви пури пушите?

Не ви е работа. Всеки има право да си харчи заплатата както намери за добре. Аз не ви питам как харчите вашата.

Нали се отхвърли идея за повишаване на вашата заплата, затова ви питам.

Аз настоях да се отхвърли, защото и това е точно популизмът.

Малко пиарски ход изглеждаше: Дянков предлага, Борисов отказва.

Да, и аз му се обадих и му казах „Не го правете". Не че това не трябва да стане. За следващия кабинет със сигурност. Не може хората, които отговарят за милиарди, да вземат по-малко или да вземат една десета от колкото вземат банкерите или както Хърсев беше написал - по-малко от управител на мол. Но понеже разликата в минималните работни заплати и тази ще стане много голяма, затова съм против. А не че тази дейност не заслужава да бъде високоплатена. Ако един банкер отговаря за 100 или 200 млн. в банката, ние отговаряме за 75 млрд. И виждате, вие ми задавате въпроси от цялата палитра и аз съм длъжен да ви отговоря на всеки един от тях. Знаете ли колко време, енергия, здраве отнема това? Държим каузата. Просто огрмоното ми удоволствие е да минавам там, където бяха голи поляни, сега минаваш и гледаш магистрала. Или примерно си минал на телевизионната кула, с часове си чакал, сега минаваш през естакадите. Или примерно когато съм си говорил „Представяш ли си в София да има метро?". А ние сме направили 43 км. Е, как да не ми е кеф? Виждам всеки ден плода на нашия труд. Помня като ден-днешен, като бях с вас и понеже ги беше страх от силовите групировки тогава, като кмет се качих на багер и бутнах бензиностанция на висаджиите ли беше или на СИК, не си спомням. И дойде прокурор, защото съм самоуправство направил. А всъщност работниците ги беше страх. И прокопахме два коловоза от двете страни на тази бензиностанция, а сега като минеш по южната дъга, хората са го забравили вече. Или когато мечтаеха да има концерт в зала? Чуваха зала „Белград", зала „Загреб", да не говорим за Великобритания. Помните ли, опозицията ми казваше „Недей строи в криза". А сега залата няма свободен ден от мероприятия.

И още ви се чудят хората защо давате повече пари за строителство, отколкото за социални помощи и дейности.

Защото повтарям 80 млрд. лева на граждани и фирми има в банките. Но като тръгнахме да сложим данък на печалбите от депозитите, всички писнахте. Значи бедните хора са с депозити.

Това са пари за черни дни.

Е, стига, 80 млрд. за черни дни. 40 млрд. евро за черни дни. Съжалявам. Аз ще строя, пък нека следващите да... И пак не сте права. Ние в първия ден на влизане в кабинета, с един милиард първата година дадохме повече за пенсии. Високите пенсии започнахме да ги плащаме ние, това забравихте ли го?

Това го знаем. Ви го повтаряте, няма как да го забравим.

Да, повтарям го, защото вижте какъв въпрос ми задавате: защо строиш, а не даваш. Напротив, даваме повече и за социални дейности, и ако погледнете бюджетите в трите години на нашето правителство, те винаги са по-големи от предишните. Така че как да не даваме? Даваме повече и за здравеопазване, култура, и за образование, и за археология, и за всичко повече.

Е, не, защото нямаше коледни добавки, стана тема...

Стига с тези коледни добавки.

Сега искат следколедно да дадете на пенсионерите.

Той да беше давал, докато беше премиер. Тогава аз бях кмет и давах всеки четвъртък разрешение на пенсионерите да протестират пред „Ал. Невски". Така че колко е дал той, си спомням от протестите. Да не забравя и за седянката, където Даниел Вълчев и Орешарски искаха да разтурят, се подиграваха на учителите в най-голямата стачка. И ги държаха..колко месеца беше стачката. Това забравиха ли го?

Но голяма част от малкия и среден бизнес хлопна кепенците и оправданието с кризата изобщо не тежи...

Да, и така е в цял свят. В цял свят това се случи. В цял свят се случи. Кажете една държава, в която не се е случило! В същото време над 700 млн. даваме по ОП „Конкурентоспособност" безвъзмездни пари на малкия и средния бизнес. Това е, в тези условия направихме максимума да строим и да даваме повече, отколкото в предишните години. То винаги ще има недоволни. И аз искам да вземам голяма заплата, и аз искам всеки да взема 1500-2000 евро. Но в същото време имаме най-слабата икономика, най-енергоемката икономика. Ами ще си поправим тези работи през годините и другото ще се случи.