Лиляна Павлова: Магистралите „Хемус” и „Черно море” са приоритет
Лиляна Павлова: Магистралите „Хемус” и „Черно море” са приоритет / снимка: МРРБ

Приоритет на правителството е до 2020 г. да бъде завършен автомагистрален пръстен, включващ аутобаните „Хемус”, „Черно море” и „Калотина”. След края на настоящия програмен период няма да бъдат отпускани европейски средства за пътища и тяхното изграждане трябва да бъде финансирано чрез публично-частно партньорство. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура край Варна.

По думите й в рамките на двата мандата на правителствата с премиер Бойко Борисов в експлоатация ще бъдат пуснати над 300 км нови магистрали и ще се рехабилитират над 2000 км пътища от първи, втори и трети клас.

С екипа на Световната банка се работи за въвеждане на електронна система за заплащане на пътните такси, която да замени винетките. По този начин най-много ще плащат шофьорите, пътуващи най-много, каза още Павлова.

Надявам се през месец октомври да заработи и интелигентната система, която ще позволи с приложение за мобилния телефон да се дава информация в реално време за пътната обстановка. Приложението ще е напълно безплатно за всички видове смартфони, таблети и компютри, тъй като е част от софтуера ЛИМА за пътно управление, който се разработва и изгражда от Агенция „Пътна инфраструктура“ със 100% европейско безвъзмездно финансиране", обясни министърът на регионалното развитие.

Новата технология е важен момент от стратегическия приоритет на правителството, свързан с пътната безопасност и част от програмата за въвеждане на електронно правителство. Безплатното трафик приложение ще предоставя на пътуващите информация в реално време за това къде има затворени пътища поради ремонт, тежки зимни условия, почистване на сняг или поради произшествие. Ще има възможност и за обратна връзка и за граждански контрол.