С богата и разнообразна програма жителите на Ямбол ще посрещнат празника на града - 21 юни, Свети Дух.

До 26 юни са празничните събития, които започват днес с откриване на фотографска експозиция, носеща девиза на града "Ида от древността, отивам в бъдещето". Фотосите ще бъдат изложени по фасадата на емблематичната сграда"Парахода".

На 17 юни концерт ще изнесе вокалната група за руски песни "Пятница 13". На следващия ден ще бъдат връчени годишните награди на Общински детски комплекс и на победителите в конкурса за рисунка, графика и макет на гимназията по строителство и архитектура, графика и дизайн "Кольо Фичето".

На 19 юни ще се състои церемонията-спектакъл "Искри" на Националната гвардейска част. Атрактивната програма с участието на повече от 200 военнослужещи, е подготвена от българските гвардейци по повод на 70-годишнината на авиобаза "Безмер" и Деня на Ямбол.

Представителният ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейската част ще изнесе празничен концерт пред сградата на общината с участието на Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Емилия Валенти, Веселин Вачев, Вили Станева, Гергана Николаева, фолклорно дуо "Ладена", квартет "Армейска песен", танцова формация "Алгара", Таня Дупаринова и Стоян Бончев. Събитието ще завърши с празнична илюминация.

На следващия 20 юни ще бъде открита обновената ротонда на градската минерална баня, заедно с изложба за миналото на емблематичната за Ямбол сграда.

Вечерта детски певчески формации ще изнесат концерт. Сред тях са детският хор при хорова школа "Проф. Георги Димитров", вокален състав "Бижу", детска формация при вокална група "Пятница 13" и деца от Общинския детски комплекс. Гост на концерта ще бъде детският духов оркестър "Джуниър бенд" към средно училище "Емилиян Станев" във Велико Търново. По-късно в градския парк Мистър Джим, Маг Жиров, Дани Белев и Венсан ще представят илюзии и комедийна магия в спектакъла "Царете на Магията".

Празничният понеделник започва по традиция в 9:00 часа със Света литургия в най-старата църква в Ямбол "Света Троица" в квартал "Каргон". По-късно с тържествен ритуал пред сградата на общината, в който ще участват и представителни части от Ямболския военен гарнизон, ще бъде издигнато националното знаме. На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат връчени наградите "Почетен гражданин на град Ямбол" на състезателката по борба Станка Златева и на поета Тенко Тенев, както и "Наградата на Ямбол" на математическата гимназия "Атанас Радев".

Пред читалище "Пробуда-1909" в квартал "Каргона" ще се състои традиционният народен събор "Света Троица" с богата фолклорна програма и раздаване на курбан за здраве и плодородие. Ежегодната изложба "Светлината", организирана от художествената галерия "Жорж Папазов", ще бъде открита в центъра на града.

На 21 юни - в Деня на лятното слънцестоене, от 21:00 часа в градския парк ще започне празник под наслов "Ямболско слънце". Ритуалите са свързани както с християнството, така и с езичеството - огнено шоу на цирков център "Нов цирк" - пироефекти, пиксел шоу и уникални номера с артисти от повече от седем страни.

По-късно до спортната зала "Диана" ще бъде открита керамична арт инсталация "Слънце" на Наталия Корчемкина и Инна Рогова от Русия.
Вечерта на 23 юни групата "Фондацията" с участието на едни от най-талантливите и обичани български музиканти - Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански и Валди Тотев от "Щурците" ще изнесе концерт пред сградата на общината. Те ще изпълнят любими песни на три поколения българи от репертоара на "Щурците", ФСБ, Б.Т.Р., Дони и Момчил.

През празничните дни на площада около "Безистена" ще бъде разположена изложба на тема "Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа", организирана от Регионалния исторически музей.





 
община Ямбол