Те са преброили само за час 110 камиона, минали през селото
Жителите на село Девене се готвят за гражданско неподчинение и за блокада на пътя II-13, по който минава тежкотоварния трафик, отклонен заради затворения участък на главен път Е-79 Мездра-Ботевград.

Това съобщи кметът на селото Николай Мицов. Трафикът минава през селото от 22 юни, когато от Агенцията „Пътна инфраструктура“ забраниха преминаването на тежки камиони през „Петрохан“.

Промени в движението през прохода „Петрохан“

Кметът на селото посочи, че пътят за който става въпрос не е довършен. Ремонтът му е започнал през 2021 г., но има положен само един пласт асфалт, улиците, които правят кръстовища с него, също не са довършени, само са фрезовани и изоставени.

"За няколкото дни, през които минават камионите, вече има хлътнали участъци на местата, където са тръбите на ВиК. Хората са силно притеснени, тъй като къщите им се тресат постоянно от тежките превозни средства и има вече напукани сгради", каза още Мицов.

По думите му жители са преброили само за час 110 камиона, минали през селото. Според него вибрациите са спомогнали да се наклонят и два стълба от електропреносната мрежа, намиращи се в близост до училището. 

Допълнителен проблем е създал и поройният дъжд, който е отнесъл част от асфалтовата настилка в края на селото по посока село Борован. Дъждът е отнесъл и части от дворове в най-ниската част на селото, казаха пострадали.

Според внесеното уведомление при кмета за предстоящия протест, който се очаква на 1 юли, хората са недоволни от това, че липсват табели, ограничаващи скоростта, няма и положени „спящи полицаи“.

Те са притеснени и че речното корито не е почиствано от наводнението през 2014 г., а дигата не е довършена, което може да доведе до ново голямо бедствие, предвид постоянните валежи напоследък.
Мая Ценова, БТА