/ dariknews.bg
През текущата седмица е в ход специализирана полицейска операция за контрол на използването на обезопасителни средства от водачите на моторни превозни средства и пътниците в тях, съобщиха от ОД ан МВР-Видин.

Пътни полицаи ще проверяват за колани, каски и столчета

Акцията се провежда едновременно на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL, чийто член е и Република България.

В рамките на извършвания засилен контрол униформените следят за използването на обезопасителни колани от пътниците и водачите на МПС, на каски от водачите и пътниците на мотоциклети, и на обезопасителни столчета в колите при превозването на деца.

Много добра оценка за работата на ОД на МВР-Видин

По данни на TISPOL неизползването на обезопасителни средства значително увеличава риска от смърт или траен травматизъм при настъпването на пътен инцидент.. Надявам се засилените проверки да имат дисциплиниращ ефект, както за шофьорите, така и за пътниците.

Правилата трябва да се спазват стриктно от всички, напомни главен инспектор Ивайло Обретенов от сектор Пътна полиция-Видин. Той уточни, че от началото на седмицата са санкционирани 23 души.

На контролните проверки днес присъстваха и журналисти. За пореден път видинските пътни полицаи апелират към всички участници в движението да бъдат дисциплинирани и отговорни.
       
През месеците януари и февруари 2019 г. при проверки в област Видин пътните полицаи санкционирали 258 души за неизползване на обезопасителен колан/каска. Общият брой на санкционираните през 2018 г. са същото нарушение е 1323 души.