Касов бон
Касов бон / снимка: Dariknews.bg, архив
През юни оперативни инспектори на НАП Монтана провериха 5 търговски обекта по време на масови прояви на открито на териториите на областите Враца и Монтана. При проверките са установени нарушения, свързани с липса на фискални устройства, и са съставени 5 акта.
 
НАП предупреждава, че календарът на културните събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, а проверките по време на масови появи са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите.
 
НАП припомня и че издаването на фискален бон е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на масови мероприятия на открито. Издаването на касова бележка е задължително и при плащане с дебитна или кредитна карта. НАП напомня, че наличието на фискален бон е много важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било затруднено.
 
„Националната агенция за приходите стимулира доброволното изпълнение и се стреми  да подпомага коректните данъкоплатци, но законът се прилага еднакво строго към всички. Проверките на организирани мероприятия ще продължат до края на годината и служителите на НАП ще бъдат безкомпромисни към нарушителите“, заяви Ивайло Здравков, директор на ТД на НАП В. Търново. Сигнали за неиздаване на касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg
 
НАП Монтана