Започват обществени обсъждания на ДОВОС за новото Национално хранилище за радиоактивни отпадъци
Започват обществени обсъждания на ДОВОС за новото Национално хранилище за радиоактивни отпадъци / Дарик Враца

Единадесет обществени обсъждания, касаещи изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци ще проведе през април ДП РАО. Те ще бъдат в населените места, намиращи се в 30 километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“, съобщи главният инженер на хранилището Ира Стефанова.

Това не са първите обсъждания на Доклада за въздействие на околната среда на бъдещото хранилище. През 2011 година подобни бяха проведени в няколко населени места, вкл. и в Румъния, но процедурата бе обжалвана от частно лице и след решения на ВАС бе върната в МОСВ. Съобразявайки се с мотивите на съда и заради обществения интерес ДП РАО стартира новите обществени обсъждания в много по-голям брой населени места. Първото ще е в с.Хърлец – на 16 април, а последното – в Бойчиновци, на 30 април.

Започват обществени обсъждания на ДОВОС за новото Национално хранилище за радиоактивни отпадъци
netinfo

По думите на инж.Стефанова и директора на ДП РАО Дилян Петров новият Доклад по ОВОС се различава от стария, тъй като през последните 5 години проектът се е развивал и в последният документ е включена цялата информация, натрупана през това време. На този етап не се планува провеждане на обществено обсъждане на ДОВОС и в Румъния, но при искане от тяхна страна ще се направи, обясни инж.Стефанова.

Изграждането на НХРАО е определено като стратегически обект за националната сигурност с постановление на МС от 10 януари 2013 година. В хранилището няма да бъдат погребвани високорадиоактивни отпадъци, нито отпадъци от чужбина. Площадката, която се намира в близост до АЕЦ „Козлодуй“, е избрана след проучване на 76 възможни площадки в цялата страна. Предвижда се през 2021 година да бъде окончателно изградено и да влезе в експлоатация. Проектът се финансира със средства от Фонд РАО и МФК и ще струва 50 млн.евро.