/ Община Монтана
Близо 10 милиона лева ще бъдат инвестирани за ремонти на училища, детски градини, църкви и читалища в община Монтана тази година, съобщи кметът Златко Живков в навечерието на 24-май – Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост. Още на 25 май ще стартира работата по сградата на ІІІ и ІV СОУ. Само за строителните дейности там са планирани средства от 1 813 542 лева, уточни Живков.

Другата сграда, която ще бъде изцяло обновена е тази, в която се помещават двете гимназии – Природо-математическата и Езиковата. За строително-монтажните дейности там са планирани 3 075 000 лева. Пълна промяна ще има и на сградите на двете детски градини № 4 „Калинка” и № 7 „Приказен свят”.

Там средствата за ремонти са за близо 2 700 000 лева. Така започва най-мащабният проект за ремонти на образователна инфраструктура в Монтана. Общата стойност на инвестицията е 8 674 000 лева, с допълнителните дейности по авторски, строителен надзор, публичност и други. Средствата са осигурени по оперативна програма „Региони в растеж”

„Сбъдва се една моя отколешна мечта, още от времето, когато бях директор на училище и началник на инспектората по образование,  да бъдат заделени поне 1 милион лева за ремонт на училище", сподели Живков. В навечерието на празника той обяви и инвестициите за ремонти и ново изграждане на църкви и читалища.  Строителните дейности на читалищата в селата Славотин, Крапчене, Стубел и Вирове са пред финал. За тях общината е отделила 230 хиляди лева. И четирите читалища ще честват своята 90 годишнина  тази година.

Дирекцията по вероизповеданията е отпуснала 54 хиляди лева, за ремонт и доизграждане на църквите в селата Трифоново, Смоляновци, Крапчене, Войници, Сумер и Николово. Общината също ще финансира тези ремонти.

На 1 юни ще бъде направена първа копка за изграждане на църква в село Долна Рикса. Там вече има осигурено дарение в размер на 30 хиляди лева. То е единственото останало без храм село в общината досега. Събитието ще бъде оглавено от Видинския митрополит Даниил.