Задържаха мнимите лекари от Монтана
Задържаха мнимите лекари от Монтана / DarikNews.bg

Задържаха за 72 часа телефонните измамници, представяли се за лекари пред възрастни хора в Монтана, съобщиха от пресцентъра на МВР. За три дни в областния град са излъгани три възрастни жени, като пред всички е изигран един и същи сценарий.  

На 4 януари неизвестен се обадил на домашния телефон на 74-годишната Е.Б. от областния град. Той се представил за лекар и съобщил на жената, че снаха й се нуждае от спешна скъпо платена операция. За да звучи по-убедително измамата, дал телефона на мнимата снаха, чийто глас възрастната не разпознала, тъй като "пострадалата" не спирала да плаче.  Мъжът уговорил среща с пенсионерката пред блока и доверчивата жена предала на младеж 520 лв. и две златни обици в пощенски плик.

Същия ден, около обяд на домашния телефон на 80-годишната В.Й. също се обадил „служител на болницата". И той ползвал същия измамен сюжет: дъщеря й си счупила крака и за да й направят животоспасяваща операция, трябва да предаде всичките си спестявания. Малко по-късно, възрастната жена предала на непознат спестените 300 лв. Същевременно, обаче дъщеря й се прибрала вкъщи жива и здрава и майката разбрала, че е измамена.

На 7 януари в РУП-Монтана 72-годишната Т.И. от областния град също се оплакала - около 16.30 часа й се обадил човек, представил се за лекар и съобщил за предстояща неотложна операция на дъщеря й. Малко след това жената предала на непознато лице сумата от 2250 евро.

В РУП-Монтана е сформирана група от служители на сектор "Криминална полиция". При проведеното разследване съвместно със служители на ОДМВР-Плевен и ОДМВР-Велико Търново, на територията на РУП-Левски и РУП-Свищов, на 8 януари, при получаване на 2250 евро, са установени и задържани 31-годишният И.Х. и 32-годишният Д.В., и двамата от Левски. Те са доведени в РУП Монтана и задържани за срок от 72 часа . По случаите е образувано досъдебно производство.