Във Видин почетоха Антим Първи
Във Видин почетоха Антим Първи / Община Видин

„Горд съм, че живея и работя за град Видин, който се слави с имената на такива велики българи като Екзарх Антим Първи» - каза Герго Гергов в приветствените си думи към участниците в честванията по повод 140 години от избирането на Видинския митрополит Антим за Първи Български Екзарх. По време на конференцията в негова памет кметът на Видин изрази своето задоволство от факта, че в инициативите, посветени на годишнината са се включили много институции, обществени организации, ученици и граждани.

«Това показва - добави Гергов, че големите личности и каузи винаги са били символ на обединението.» Той припомни приноса на видинския митрополит за построявaнето на катедралата "Св. Димитър", за изграждането на читалище и за развитието на просветното дело. Друга негова заслуга е и построяването на  двуетажна сграда за прогимназия, където днес учат възпитаниците на ПМГ. Те се гордеят с името на своя патрон Екзарх Антим Първи и с успехите си доказват, че са достойни за него.

Организираното от Видинската Света митрополия събитие премина под патронажа на областния управител на Видин Цветан Асенов. То започна с панихида в старинния храм „Св. Пантелеймон", отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан със слово. Присъства заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика в Община Видин Борислава Борисова. По-късно тя поднесе от името на общината цветя пред паметника на Антим Първи в града. Инициативите продължиха с изложба за Българската Екзархия и конференция.