Врачански митрополит Григорий
Врачански митрополит Григорий / Врачанска митрополия
Врачанския митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски престол, излезе с изялвелие по повод епархийския избор на нов Видински митрополит. Публикуваме го без редакторска намеса: "Епархийският избор на нов Видински митрополит протече при стриктното спазване на Устава на Българската Православна Църква (БПЦ) и каноничните процедури. Законно избраните епархийски избиратели дадоха своя вот в честна и прозрачна процедура, която можеше да се проследи на живо във Фейсбук страницата на БПЦ - БП.
 
Появилите се внушения, че изборът e бил „предопределен“, правени от група граждани, които са недоволни, че предпочитаният от тях кандидат не е получил доверието на избирателите, са напълно неоснователни. При всеки един вот - в обществото или в Църквата – е съвсем естествено предварително да се знаят преобладаващите нагласи на избирателите за това какви са шансовете на кандидатите и кои от тях са предпочитани. Епархийските избиратели са в пълното си право да изразяват и обсъждат своите предпочитания за един или друг кандидат преди избора, защото те носят високата отговорност пред Бога и пред Светата ни Православна Църква да вземат най-доброто решение. Това е естествена и легитимна част от църковния живот, така както в обществото е нормална, необходима и легитимна дискусията сред избирателите, която предшества даден избор.
 
Следва да се припомни, че изборът на нов митрополит е вътрешноцърковен въпрос, част от автономията на БПЦ, който се подчинява на строги уставни и канонични правила. Опитите да се упражнява външен натиск и да се отправят  противоуставни искания и претенции към БПЦ са неприемливи и противоканонични."