/ Дарик Враца
 Окръжна прокуратура-Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъж, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление.
 
Припомняме, че миналата година около 10:00 часам на 16 септември съпрузите са тръгнали от дома си във Враца за участие в организирано мотошествие. Събитието, на което се отдавала почит на загиналите мотористи при пътни инциденти, се провеждало в цялата страна под надслов „Ние сме хора, а не донори“.

Моторист загина при катастрофа във Враца

Жената тръгнала с личния си автомобил, а съпругът й - с мотора си „Сузуки“, закупен от него няколко месеца по-рано. Мотористът бил облечен с предпазен костюм и каска от най-висок клас.

Той се е движел по ул. „Екзарх Йосиф“, като при наближаването на кръстовището с ул. „Вардар“ скоростта му била 76,68 км/ч, т.е. превишавайки ограничението от 40 км/ч.

 В същия момент срещу него идвал лек автомобил м. „Опел“, управляван от обвиняемия. Без да се увери дали ще пропусне движещия се с предимство моторист, той предприел маневра „завой наляво“ - навлязъл в неговата пътна лента, с което му отнел предимството и реализирал катастрофа.

Вследствие на удара между двете МПС водачът на мотоциклета паднал по гръб на пътното платно. Свидетели на случая веднага подали сигнал на тел. 112. Екипът на „Спешна помощ“ транспортирал пострадалия до болницата, където той по-късно починал.

Според заключението на извършената съдебномедицинска експертиза, непосредствената причина за смъртта му е разкъсването на гръдната аорта и последвалият кръвоизлив, довел до остра сърдечно-съдова недостатъчност. Мотоциклетистът получил и закрита черепно-мозъчна, гръдна и гръбначно-мозъчна травма.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.