Владика и художник в уникален арт-проект
Владика и художник в уникален арт-проект / Александър Василев - Василевса

Новоизбраният Старозагорски митрополит Киприян и авангардният художник Александър Василев-Василевса рисуваха заедно кръстове и светци в поредния седми арт-проект на твореца. Проект-възхвала на християнството,

Владика и художник в уникален артпроект
netinfo

 

Вярата и Кръстът. Ексклузивно за Дарик от Лондон Василевса показа първите завършени картини – „Молитва“, „Св Иван Рилски“ и „Св.Николай“. Творбите са авторска техника, асемблаж с вградени и подредени във формата на кръст счупени съветски часовници. - метафоричен израз на триумфа на Вярата над един от най-атеистичните диктатури в историята на човечеството - болшевишкият комунизъм.

Владика и художник в уникален артпроект
netinfo

"С участието си в проекта с четка и палитра в ръце дядо Киприян показа както личното си отношение към мен като мирянин и творец, така и отношение към културата и изкуството като цяло. Достоен и скромен, с феноменален музикален талант, новоизбраният митрополит определено ще липсва на врачани ", каза в заключение художникът. Изложбата, филм за процеса за създаване на картините и каталога с тях предстоят. Приходите от картините -лимитирана серия от 20 броя, ще бъдат за благотворителност.

Владика и художник в уникален артпроект
netinfo