Василевса отдаде почит и на Серафим Тодоров
Василевса отдаде почит и на Серафим Тодоров / netinfo

Серафим Тодоров - Сарафа, който е 3-кратен световен и европейски шампион и олимпийски сребърен медалист от Атланта 96-та, стъпи отново на ринга. Този път срещу необичаен противник. Обявеният за един от най-артистичните боксьори в историята на аматьорския бокс остави автентични отпечатъци на своите юмруци върху лимитирана серия от 35 платна, които врачанският художник Александър Василев ще финализира в Лондон, където живее и твори от години.

Серафим е последният боксьор победил Флоид Мейердер Джуниар, който в последствие се превърна в един от най-великите и най-богати атлети в историята на профибокса.

Именно тази победа на именития българин предизвика CNN, New York Times и много световни медии да дойдат лично при големия ни шампион и да напомнят на света, и на България отново за него. Чрез поредния си арт-проект, 15-и поред, своето уважение и респект демонстрира и художника Александър Василев, известен като Василевса.

„Реализирам проекти и създавам картини само с шампиони на които се възхищавам. И които са ми създали емоции през годините. Проектите ми са израз на моето търсене като артист и художник и второ – форма на личен респект и уважение към изключителните ни шампиони. Шампиони, които са част от националното ни наследство и богатство, и чиито снимки подобно на портретите на националните ни герои, трябва да бъдат във всички български училища. По този начин да се повдига националното ни самочувствие и да се възпитават младите, че е важно да се постигат световни върхове не само в спорта, но и във всяка една сфера от живота“, каза Василевса ексклузивно за Дарик. Изложбите, филмите и каталозите тепърва предстоят.

През последните 3 години Василевса реализира проекти с едни от най-титулуваните и легендарни български шампиони – Кубрат Пулев, Армен Назарян, Благо Иванов – Багата, Александър Томов, Валентин Йорданов, Стефка Костадинова, Николай Бухалов,  Мария Гроздева. А така също и с Наим Сюлейманоглу, Салваторе „Тото Скилачи“ и Франко Барези. Концепцията и философията на твореца за симбиоза на арт и спорт, както и неговите характерни стил и техника са безпрецедентни.

Мащабите, в които действа художника са зашеметяващи. До момента картините от проектите с шампиони са над 500.