/ Десислава Крумова
Въпреки студеното време във видинското средно училище „П.Р.Славейков“ поставиха началото на честванията на националния празник 3-ти март и на традиционно българския Баба Марта с интересни инициативи.
 

Инициативите
Десислава Крумова


В училището има активно работещ клуб „Млади възрожденци“, които заедно с ръководството на училището поканиха представители на Патриотичен клуб „Бдинци“ да представят пред учениците изложба на стари оръжия. Димчо Георгиев, председател на клуба коментира, че малки и големи ученици се вълнуват и интересуват от това, което им се показва.

Според него чрез демонстрирането на живата история, учениците могат да се докоснат до нещо истинско, да избягат от пагубното влияние на улицата: „На учениците им е интересн, защото е обхванат период от хайдушкото движение до Руско-турската освободителна война...Чрез такива неща децата могат да бъдат спасени от влиянието на улицата, където усвояват лоши навици, а също и от постоянното стоене пред компютъра.

Инициативите
Десислава Крумова

"Колкото и да е полезен  друго си е да се докоснеш до живото оръжие, до историята...“, коментира Димчо Георгиев. Той е категоричен, че това е и естествен начин децата да бъдат възпитавани в патриотизъм.

Самият той е колекционер на старо оръжие повече от четиридесет години и е събирал и възстановявал ценните си експонати с много труд и любов. На седмокласниците Николай и Владимир им е интересно, защото за първи път имат възможност да видят на живо и да пипнат оръжия, които са гледали само на снимки. За тях това е истински ценен и запомнящ се урок по история.

Едновременно с изложбата на стари оръжия в училището поставиха началото и на мартенски благотворителен базар с кауза. Преподавателят по немси език и предприемачество Надя Петкова, организирала малки и големи да участват в инициативата сподели: „Мартеничка с кауза“ е инициатива на ЮНЕСКО, с която се цели средставата, събрани от продажбата да отидат за лечението на онкоболни деца.“ 

Петкова уточни, че след приключването на базара на 1-ви март, събраните средства ще бъдата преведени по сметка на ЮНЕСКО.