Велика сряда – заговорът и предателството на Иуда
Велика сряда – заговорът и предателството на Иуда / Дарик - архив

Велика сряда е денят, в който първосвещениците, книжниците и народните стареи на еврейския народ направили заговор да заловят Иисус Христос и да го убият. “Тогава един от дванайсетте (апостоли – б.а.), на име Иуда Искариот, отиде при първосвещениците и рече: какво ще ми дадете, та да ви Го предам? А те му предложиха трийсет сребърника. И оттогава той търсеше сгоден случай да Го предаде” – така евангелистът Матей описва предателството на Иуда.

На този ден в православните храмове се отслужва утреня и преждеосвещена литургия. По време на литургията се чете откъс от Евангелието, който описва заговорът за залавянето и убиването на Христос, и предателството на Иуда.

В същия ден се споменава и случаят с една разкаяла се блудница. Като разбрала в коя къща е Иисус Христос тя отишла, занесла драгоценно миро и го изляла върху него, след което започнала да го бърше с косите си. Присъстващите възнегодували, защо мирото се излива напразно, а не се продаде и събраните пари да се раздадат на бедните. Христос помолил да не смущават жената, защото тя го подготвя за погребение. “Защото сиромасите винаги имате при себе си, а Мене – не винаги” – казал Иисус Христос.