Утвърдиха директорите на здравни заведения
Утвърдиха директорите на здравни заведения / Дарик Враца

Общинският съвет във Враца одобри избраните чрез конкурс директори на здравните заведения в града – бившите диспансери.

На ръководните постове отново сядат досегашните управители, чиито договори ще бъдат сключени за нов 3-годишен период.

На конкурса се е явил още един кандидат - д-р Тошев, той е класиран на второ място. Преди гласуването въпрос към нея зададе Венчо Кръстев, който попита обещава ли да закупи в следващия 3-годишен мандат скенер за заведението и да изгради собствена лаборатория. „Апаратурата е включена в проекта за изграждане на лъчелечебен център , обясни д-р Цолова. На 13 февруари приключва и обществената поръчка за закупуване на компютър-томограф, какъвто няма в Северозападна България“.

Липсата на лаборатория д-р Цолова  обясни с липсата на специализирани кадри. Необходимостта от тях е подадена като информация към РЗИ Враца, но до момента никой не е подал молба за работа.  Директорът на КОЦ обяви,  че ако ОбС Враца вземе решение доктор от ДКЦ 1 да обслужва и онкото или лабораторията на ДКЦ да го прави, тогава всички пациенти ще се насочват натам. В момента по думите на докторката пациентите ползват и трите лаборатории, които се намират наоколо .

Всички присъстващи гласуваха единодушно „за“.

Недоволство сред съветниците предизвика отсъствието на другият директор, когото трябваше да утвърдят – д-р Григор Томов, на Центъра за кожно-венерически заболявания. „Редно е поне от уважение към съвета, щом ще го гласуваме – да е тук“, обяви Венчо Кръстев. Оказа се, че според Наредба, докторът не е задължен да присъства.  Но в залата имаше жена, изпратена като негов представител. Григор Томов е единственият явил се на конкурса за директор и е оценен с 5,25. При гласуването Венчо Кръстев каза, че гласува „да“ но с възмущение, имаше и двама въздържали се.

Без проблеми преминаха гласуванията за останалите двама директори на лечебни заведения – д-р Надя Иванова за психото и д-р Марияна Стоянова – за Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрична заболявания. Двете също са били единствените явили се на конкурсите, оценките им са по 5,75.